Ga naar de inhoud
Besmettingen dalen niet

Advies OMT: geen versoepelingen in december, mogelijk langere kerstvakantie

Leerlingen van een middelbare school dragen mondkapjes in de klas Beeld © ANP

Een verdere versoepeling van de coronamaatregelen is voorlopig niet mogelijk. Daarnaast moet onderzocht worden of de kerstvakantie op alle scholen verlengd kan worden. Dat schrijft het Outbreak Management Team in een advies aan het kabinet, zo melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Het OMT is de belangrijkste adviseur van het kabinet in de aanpak van de coronapandemie. 

Druk op de zorg blijft groot

Het kabinet had gevraagd aan het OMT of er een verlichting in de coronamaatregelen mogelijk is, maar de adviseurs zeggen dat gezien de huidige ontwikkelingen geen versoepelingen in het verschiet liggen. Het is nog 'te instabiel', aldus de experts.

De laatste dagen blijft het aantal besmettingen op een hoog niveau en de druk op de zorg blijft groot. Een duidelijke verklaring waarom het aantal besmettingen niet verder daalt, is er op dit moment niet.

Vorige week werd in Den Haag nog geopperd dat het een serieuze optie is om alle restaurants halverwege december te openen, maar dergelijke plannen kunnen voorlopig de ijskast in.

Kerstvakantie 

Daarnaast willen de experts van het OMT gaan onderzoeken of het verlengen van de kerstvakantie een bijdrage levert aan het verder verlagen van de besmettingen. Het sluiten van scholen is al eerder genoemd als een maatregel om besmettingen verder te verlagen, maar dat beschouwt het kabinet als het laatste redmiddel.

Een weekje vakantie extra voor alle scholieren zou dan een tussenoplossing zijn, maar of dat voldoende effect heeft, moet uit dat onderzoek blijken. 

8 december 

Volgens bronnen moet dit advies van het OMT worden gezien als een 'tussenadvies'. Het kabinet wil pas over twee weken besluiten of de coronamaatregelen versoepeld of aangescherpt moeten worden.

Op 8 december willen premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie houden. In de aanloop naar die datum van 8 december wordt nog een nieuw advies van het OMT verwacht.

'Extra
Lees ook:
'Extra coronamaatregelen zijn nodig op middelbare scholen'