Steekpartij Scheveningen

Bloed aan het mes: 'Drillrappers voelen de druk echt te doen wat ze rappen'

24 november 2020 16:00 Aangepast: 24 november 2020 16:25
Roan W. (R) en Darrel L. (L), verdachten dodelijke steekpartij in Scheveningen. Beeld © ANP

Al zeggen de verdachten in de rechtbank van niet, de dodelijke steekpartij op de Pier in Scheveningen afgelopen zomer heeft waarschijnlijk te maken met een conflict tussen twee rivaliserende drillrapgroepen. Groepen die elkaar in clips online uitdagen. "Sommige rappers vinden dat ze 'authentiek' moeten zijn: een gevaarlijke jongen online? Dan ook op straat."

Voor het oog van vele strandgangers bezweek de 19-jarige Cennethson Janga (ook wel Chuchu) uit Rotterdam op de zomeravond van 10 augustus aan zijn verwondingen. Later werden in een vuilnisbak drie messen gevonden, twee grote en een klapmes.

Waarschijnlijk was de steekpartij het trieste dieptepunt van een langer lopend conflict tussen twee drillrapgroepen, 73 De Pijp uit Amsterdam en Blacka 24 uit Rotterdam. Twee jonge mannen van 20 die ervan worden verdacht Chuchu in de borst en/of de buik hebben gestoken, komen allebei uit de hoofdstad. Beiden ontkennen, maar moeten van de rechter in voorarrest blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schok om dodelijke steekpartij De Pier: 'Amerikaanse toestanden'

Onderzoeker Robby Roks van de Erasmus Universiteit vindt het belangrijk dat de steekpartij niet gemakkelijk wordt afgedaan als een 'simpel' drillconflict. "Het is niet niets. Er is een 19-jarige overleden. Vorig jaar werd de 18-jarige drillrapper Jay-Ronne uit Amsterdam met een kapmes doodgestoken. Als we dit willen voorkomen, moeten we precies weten wat hier gebeurt." 

Samen met zijn collega Jeroen van den Broek doet hij onderzoek naar het fenomeen drillrap in Rotterdam, en de relatie met geweld en sociale media. 

In bivakmuts zwaaien met kapmes

Rappen over geweld: mensen die hiphop luisteren, weten dat je dat meestal niet zo letterlijk moet nemen. Maar drillrap gaat een stap verder. In de clips rappen jongens in bivakmutsen en sjaals over de straat en de gevangenis, maar vooral uiten ze beledigingen en bedreigingen aan het adres van rivaliserende groepen. Er worden schietgebaren gemaakt en er wordt gezwaaid met enorme messen. 

Robby Roks: "Geen generieke beledigingen of provocaties, maar gerichte. En ze vermelden dingen als 'die heeft die daar gestoken' en 'die moest daar rennen' (op de vlucht voor geweld, red.). Daar zitten zorgwekkende elementen aan."

Geloofwaardigheid

In verschillende steden in Nederland zijn drillrapgroepen actief. Het geweld dat uit de muziek voortkomt, staat in Nederland niet in verhouding tot het geweld dat in de muziek wordt aangekondigd, verzekert Roks. "Alleen ziet een deel van je fans je als driller wel geloofwaardiger als je doet waar je over rapt." Daar schuilt het gevaar.

Rapper Blacka. Rapper Blacka.

Neem rapper Blacka, met miljoenen streams op Spotify een bekende naam onder pubers, maar als lid van Blacka 24 betrokken bij die extreem uit de hand gelopen ruzie met de groep 73 De Pijp. Na de dood van zijn vriend Chuchu zei hij spijt te hebben van alles wat er gebeurd is. 

Blacka, die als 15-jarige al met een mes over straat liep, lijkt steeds terug te worden gezogen naar de straat en het conflict, is de analyse van onderzoeker Roks. "Muziek kan een uitweg zijn, weg van de buurt waar je vandaan komt en je criminele verleden. Tegelijkertijd lopen de straat en de criminaliteit als een rode draad door de drillmuziek."

Want als je het als driller belangrijk vindt om als gevaarlijke jongen te worden gezien, dan moet je ook reageren als je wordt uitgedaagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper Blacka zegt sorry na dodelijke steekpartij Scheveningen

Steken voor punten

Wat het vervolgens nog explosiever maakt, is dat in de online drillscene punten worden uitgedeeld voor het plegen van geweld. Voor het neersteken of op straat opjagen van een lid van een rivaliserende groep verdien je punten. Die punten worden bijgehouden door fans, bijvoorbeeld in YouTube-filmpjes.

Dat kan op de rappers gaan drukken, zegt Roks. Dus maken ze een nieuwe track of zetten ze een video op Snapchat die olie op het vuur gooit bij de tegenstander. Of ze vinden dat ze 'authentiek' moeten zijn: een gevaarlijke jongen online? Dan ook op straat.

"Zo kan een ruzie, zoals die tussen de Amsterdamse en Rotterdamse groepen, vrij klein beginnen, maar in een snelkookpan terecht komen." 

Drill – het geratel van wapens

  • Drillmuziek is een muziekstroom overgewaaid uit Chicago en Engeland. Jongeren groeperen zich in 'gangs' en dagen andere gangs uit.
  • Hun videoclips bevatten allemaal dezelfde ingrediënten: rappers laten zich duidelijk filmen in een bepaald postcodegebied, dragen maskers of bivakmutsen en zwaaien met messen in de lucht.
  • De rappers van verschillende postcodegebieden dagen elkaar uit en voegen uiteindelijk soms de daad bij het woord door elkaar iets aan te doen.
  • Drill is 'Chicago slang' (straattaal), het verwijst naar het geluid dat een machinegeweer maakt. 
  • Nederlandse drillrappers gebruiken vaak de Engelse termen 'beef' (een ruzie tussen twee rivaliserende groepen) en 'shank' (mes). 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore