Veiligheidsberaad

Grapperhaus: ook vervoeren van vuurwerk wordt verboden

24 november 2020 08:08 Aangepast: 24 november 2020 09:37
Agent met illegaal vuurwerk. Beeld © ANP

Ook het vervoeren van vuurwerk wordt verboden. Dat betekent dat als iemand met vuurwerk al lopend of in de auto over straat gaat, die persoon in overtreding is.

Dat heeft minister Ferd Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad gezegd. Handhavers gaan hierop controleren.

Bezitverbod 'brug te ver'

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's wilden graag dat het bezit van vuurwerk ook zou worden verboden, maar dat is volgens de minister 'net een brug te ver'. "Dat ligt juridisch te ingewikkeld." Het vervoeren van vuurwerk vanuit België en Duitsland mag zeker niet. "Hiertegen kun je optreden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Brabantse burgemeesters willen ook verbod op bezit van vuurwerk

Cijfers zijn niet goed

Komende jaarwisseling is het afsteken, vervoeren, verhandelen en verkopen van vuurwerk verboden om de zorg te ontlasten, benadrukt Grapperhaus. "Het gaat niet goed met het coronavirus. De cijfers gaan niet hard genoeg omlaag. Elk jaar raken met oud en nieuw 1400 mensen ernstig gewond door vuurwerk. Dat kan de zorg er dit jaar niet bij hebben."

Grapperhaus noemt het 'oliedom' dat mensen alsnog vuurwerk willen afsteken. "Dan straal je uit dat je niets met corona hebt te maken. Het virus is ons overkomen. Laten we ons nou met zijn allen sterk maken om het terug te dringen."

Eigenwijze Nederlanders halen vuurwerk over de grens: 'We zoeken toch wel een manier'

Ondanks een vuurwerkverbod proberen mensen op allerlei manieren aan vuurwerk te komen. Dat kan illegaal via internet of zelfs straatdealers, maar er zijn ook legale winkels in Duitsland en België die de Nederlanders met open armen ontvangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore