Mevrouw De Bok

Corrie van Gorp op 78-jarige leeftijd overleden: 'Ze voegde iets wezenlijks toe'

24 november 2020 01:31 Aangepast: 24 november 2020 01:39
Corrie van Gorp, twee jaar geleden. Beeld © ANP

Actrice, danseres, comédienne en zangeres Corrie van Gorp is afgelopen weekend op 78-jarige leeftijd overleden. Zij brak in de jaren zeventig door toen ze samen met Willem Nijholt optrad in theatershows van Wim Sonneveld. Veel Nederlanders zullen haar herinneren als mevrouw De Bok, een typetje dat ze samen met André van Duin (als meneer De Bok) speelde.

Van Gorp stierf zondag in haar slaap in Rotterdam, meldt haar familie.

De in 1942 geboren Van Gorp was van origine danseres. Al op jonge leeftijd maakte ze kennis met de showbusiness, omdat haar vader deel uitmaakte van een populair accordeontrio. Ze danste vanaf de jaren vijftig bij onder meer het Nationale Ballet.

Grote doorbraak

Haar grote doorbraak kwam in de jaren zeventig, nadat ze een auditie deed voor een musical van Wim Sonneveld. Ze werkte vervolgens met Willem Nijholt en speelde met hem in meerdere theatershows. In 1975 speelde ze in de musical Een kannibaal als jij, van Freek de Jonge en Bram Vermeulen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerbetoon voor Corrie van Gorp in Oude Luxor

Van Gorp straalde echter vooral als ze met André van Duin en Frans van Dusschoten speelde. Samen vormden zij jarenlang het populaire revuegezelschap. Ze leefden zich uit met tientallen hilarische typetjes, waarvan meneer en mevrouw De Bok ongetwijfeld het bekendst zijn.

Ongekend hoge kijkcijfers

De teksten van Van Duin, Van Dusschoten en Van Gorp stonden vaak bol van de dubbelzinnigheden. De mensen stonden er bij de theaters voor in de rij. De shows, die ook op de televisie waren te zien, scoorden ongekend hoge kijkcijfers.

Op sociale media reageren veel mensen op het overlijden van de comédienne. Veel mensen schrijven hoeveel ze van haar genoten hebben. Claudia de Breij schrijft ook dat ze enorm om de vrouw gelachen heeft. "Wat een schitterend type", vindt De Breij.

Carnavalsachtige dijenkletsers

Van Gorp zong ook, vaak carnavalsachtige dijenkletsers. Ze scoorde hits met Jodelahiti Jodelahita, Me Soesafoon, Zo slank zijn als je dochter en Alie van de Wegenwacht.

Corrie van Gorp speelde ook nog mee in enkele bioscoopfilms, waaronder Ik ben Joep Meloen en De Boezemvriend. In beide films was ze te zien met André van Duin en Fans van Dusschoten.

Televisie-comback

Van Gorp maakte samen met Van Duin in 2009 een televisie-comeback in de wekelijkse Dik Voormekaar Show, waarna ze zich stilletjes uit het openbare leven terugtrok. In 2018 werd in het Oude Luxor Theater in Rotterdam een vitrine ingericht met de originele kleding van mevrouw De Bok als eerbetoon aan Van Gorp.

Freek de Jonge herinnert zich hoe 'onze Corrie' zich elke avond vol overgave op haar rol stortte. "Een schat van een mens", schrijft hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore