Beter te handhaven

Bonden politie en boa's voor landelijk verbod carbidschieten

23 november 2020 13:59 Aangepast: 23 november 2020 14:04
Carbidschieten in Kampen. Beeld © ANP

Als het aan de vakbonden van politie en boa's ligt, komt er een landelijk verbod op carbidschieten met de jaarwisseling. 

Verschillende kleinere gemeenten in Zuid-Holland hebben zo'n verbod al aangekondigd, en nu lijkt ook de gemeente Den Haag te volgen om zo de al zwaar belaste zorg en handhaving te ontlasten.

In het Veiligheidsberaad spreken burgemeesters vanavond over aanvullende maatregelen rondom het carbidschieten.

Waterbedeffect voorkomen

"We moeten een waterbedeffect voorkomen, dat het carbidschieten in de ene gemeente verboden wordt en in een andere wel mag. Jongeren gaan zich dan verplaatsen en er komen te veel mensen op af", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. 

De politiebond ANPV deelt die zorgen. "Wij zijn echt voorstander van één beleid in heel Nederland. Je kunt niet een verbod hebben in Den Haag en vervolgens bij buurgemeente Leidschendam niet", zegt een woordvoerder. "Dan lopen ze naar de andere kant van de straat en mag je het daar wel afsteken, dat is niet te handhaven."

Geen vuurwerk? Met carbid mag je toch knallend het nieuwe jaar in

Voor wie toch wil knallen, hebben ze op het platteland een oplossing. Want carbidschieten valt niet onder het verbod.

Geheel verbod makkelijker te handhaven

"Ik zag gisteren nog op televisie een reportage waarin een verkoper van carbid vertelde dat hij een dubbele omzet heeft. Dan weten we natuurlijk waar het heen gaat", aldus een woordvoerder van de handhaversbond BOA ACP. "Maar een geheel verbod is makkelijker te handhaven dan gedeeltelijk, want mensen gaan anders creatieve oplossingen zoeken."

Dat ziet Struijs de afgelopen tijd al terug bij jongeren. "Onze digitale wijkagenten zien dat de jeugd op zoek is naar vormen van vertier, en soms zijn die illegaal." Hij heeft dan ook een oproep gedaan aan het Veiligheidsberaad. "We hebben meegegeven: geef een alternatief voor de jeugd. Als er helemaal niets komt, gaan jongeren zich verzetten, zoals om acht uur 's avonds vuurwerk afsteken als teken van verzet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Boa's over carbidschieten: 'We zijn bang dat het als wapen wordt gebruikt'

Ondanks een verbod op carbid en vuurwerk maken de drie bonden zich geen illusies dat er tijdens de jaarwisseling niet geknald gaat worden. "In België en Duitsland is vuurwerk gewoon te koop, dus dat wordt natuurlijk een probleem", zegt de woordvoerder van de ANPV.

Eigenwijze Nederlanders halen vuurwerk over de grens: 'We zoeken toch wel een manier'

Ondanks een vuurwerkverbod proberen mensen op allerlei manieren aan vuurwerk te komen. Dat kan illegaal via internet of zelfs straatdealers, maar er zijn ook legale winkels in Duitsland en België die de Nederlanders met open armen ontvangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore