Ga naar de inhoud
Coronamaatregel

Luchtvaartmaatschappij Qantas: vaccin straks verplicht op internationale vluchten

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wil internationale reizigers straks alleen aan boord toelaten als ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. "We kijken momenteel naar het wijzigen van onze voorwaarden voor mensen die internationaal vliegen."

Dat zegt Alan Joyce, CEO van Qantas, in een interview met de Australische zender 9now. "Zeker voor internationale reizigers denk ik dat het noodzakelijk is. Wat de komst van het vaccin voor binnenlandse vluchten betekent, moeten we nog zien."

Volgens Joyce is verplichting van het vaccin niet alleen nodig voor Qantas, maar voor luchtvaartmaatschappijen in de hele wereld. "Ik denk dat we dit bij meer luchtvaartmaatschappijen gaan zien", zegt hij.

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van TU Delft zegt tegen RTL Nieuws dat deze discussie komend jaar wel gaat spelen in de luchtvaartwereld. "Voorlopig is dit in Nederland nog niet aan de orde, in ons land is dit overigens wel een gevoelig onderwerp."

Volgens Melkert kunnen luchtvaartmaatschappijen zelf bepalen of ze een vaccin wel of niet verplichten. "Een luchtvaartmaatschappij is een private maatschappij. Dus ze mogen hun eigen huisregels bepalen. Dat is anders dan bijvoorbeeld het openbaar vervoer."

Politieke discussie

In politiek Den Haag is de discussie over een vaccinatieplicht in het algemeen afgelopen week losgebarsten. Premier Mark Rutte zei afgelopen woensdag tijdens een Kamerdebat bereid te zijn na te denken over een mogelijke 'indirecte vaccinatieplicht'  Het zou bij zo'n indirecte plicht bijvoorbeeld kunnen dat niet-ingeënte mensen straks geen overheidsgebouw of concertzaal in mogen.

"Het kabinet zal niet voor dwang zijn, maar je kan ook indirect nudgen, door mensen te stimuleren", zei Rutte. "Dat is echt een medisch-ethisch standpunt, daar beraden wij ons op dit moment over."

Hoe
Lees ook:
Hoe veilig is het coronavaccin? Dit moet je weten

Ethisch vraagstuk

Rutte zei dat na opmerkingen van VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman. Die stelde dat hij het liefst wilde dat mensen zich vrijwillig laten inenten, maar dat hij bereid is consequenties te overwegen als iemand zich niet laat vaccineren.

De kleinste regeringspartij ChristenUnie is tegen 'indirecte drang of dwang', zei fractieleider Gert-Jan Segers. De individuele vrijheid van mensen staat hier volgens Segers recht tegenover de collectieve verantwoordelijkheid. Rutte noemde het ook een 'heel erg ethisch vraagstuk'. "Dat moeten we echt diep doordenken de komende weken."

Hoe veilig is een supersnel coronavaccin?

Hoe veilig is een supersnel coronavaccin?

04:48
Normaal kost een vaccin maken jaren, maar nu kan het binnen een jaar. Hoe kan dat?