Ga naar de inhoud
Psychische hulp

Slachtofferhulp staat gedupeerden toeslagenaffaire kinderopvang bij

Beeld © ANP

Veel gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire hebben niet alleen te maken met financiële sores, ze gaan er ook geestelijk aan onderdoor. Degenen met psychische problemen kunnen vanaf vandaag hulp krijgen van Slachtofferhulp Nederland.

Voor veel slachtoffers zijn de gevolgen van de toeslagenaffaire - waarbij ouders die recht hadden op kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst onterecht beschuldigd werden van fraude - zeer ingrijpend. Hun toeslagen werden beëindigd en al uitgekeerde toeslagen werden teruggevorderd.

Daarom werd Slachtofferhulp Nederland door staatssecretaris Alexandra van Huffelen bij de psychische afwikkeling van de affaire betrokken omdat de Belastingdienst de gedupeerden hierin niet kan bijstaan.

Langdurende stress

Gedupeerden die als gevolg van de affaire geestelijk in de knoop zitten en hulp nodig hebben, kunnen nu bij Slachtofferhulp terecht. "Als je bedenkt wat deze mensen moeten doormaken, is het heel fijn dat wij er voor hen kunnen zijn", zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland. "Als je onterecht beschuldigd wordt van fraude, dwangbevelen van tienduizenden euro’s krijgt, je huis kwijtraakt en de afwikkeling jaren op zich laat wachten, dan laat dat zijn sporen na. Gedupeerden hebben te maken met langdurende stress, spanningen in het gezin, schamen zich voor hun omgeving en zijn het vertrouwen kwijt."
 

Toeslagenaffaire
Lees meer
Toeslagenaffaire onder de loep: hoe kon het zó mis gaan?

Woede en wanhoop

Het is volgens Jansen voor de slachtoffers belangrijk dat zij 'gehoor vinden en erkenning krijgen'. "Dat begint met aandacht geven aan de ontstane emoties, zoals woede en wanhoop." Ook moeten zij worden geholpen bij het vinden van overzicht, perspectief en goede informatie. Op die manier kunnen zij de draad van hun leven langzaam aan weer oppakken.

De gedupeerden worden ondersteund door medewerkers die opgeleid zijn in emotionele ondersteuning en het reduceren van stressreacties. Slachtofferhulp kan ook helpen bij het aanvragen van schadevergoeding en begeleiden in het strafproces.

Kristie vecht voor haar gelijk in toeslagenaffaire: 'Sorry is niet genoeg'

02:47
Kristie is een van de duizenden slachtoffers van wie toeslagen uit het niets, zonder reden, werden stopgezet. Ze moest tienduizenden euro's terugbetalen en belandde in de schuldsanering. "Ze maken je kapot."
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.