Sinds 1991

Enorme stijging aantal bruinvissen in Nederlands deel Noordzee

23 november 2020 07:31
Bruinvis bij Den Oever, archieffoto. Beeld © Jack Folkers/Buiten-Beeld/HH

Het aantal bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee is tussen 1991 en 2019 meer dan verzevenvoudigd. Wel nemen de aantallen vlakbij de kust juist af.

Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit nieuwe analyses die in samenwerking met Wageningen Marine Research zijn gedaan.

Eeuwenlang was de bruinvis een algemene soort in het Nederlandse deel van de Noordzee. Vanaf 1940 nam het aantal sterk af. De populatieontwikkeling van bruinvissen vertoont in 1991-2019 een sterk opwaartse trend. In 2019 telde de populatie ruim zeven keer zoveel dieren als in 1991.

Zorgen om butskoppen in Oosterschelde

De dieren horen daar niet thuis en zijn waarschijnlijk verdwaald. SOS Dolfijn probeert de dieren te vinden om ze de goede kant op te helpen.

Sinds 3 november dit jaar staat de bruinvis niet meer op de Rode Lijst van in Nederland bedreigde zoogdieren, en wordt momenteel dus niet meer in zijn voortbestaan bedreigd.

Verschuiving leefgebied

De toename van het aantal bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee hangt samen met een verschuiving van het leefgebied van de dieren vanuit de noordelijke Noordzee naar het zuiden.

De aantallen bruinvissen variëren binnen een jaar van 26.000 (in oktober-november 2010) tot 86.000 (maart 2011). Vanaf 2014 nemen de aantallen bruinvissen die in de buurt van de kust komen af. Ze komen doorgaans op hooguit enkele honderden meters afstand vanaf land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede dolfijn dit weekend aangespoeld aan Zeeuwse kust

Met de toename van het aantal bruinvissen in de kustzone is het aantal strandingen van dode bruinvissen na 1991 sterk toegenomen. Dit aantal ging van hooguit enkele tientallen begin jaren 90 naar enkele honderden per jaar vanaf 2004.

De grootste aantallen strandingen sinds het begin van de registratie bedroegen 962 in 2011 en 980 in 2012. Na deze piek daalde dit aantal weer. Dat komt overeen met de lagere waargenomen aantallen vlak bij de kust.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Vastgestelde doodsoorzaken van gestrande bruinvissen zijn onder andere verdrinking in vistuig, infectieziektes, verhongering, aanvaringen met scheepsschroeven en aanvallen door grijze zeehonden.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Compendium voor de Leefomgeving, een samenwerkingsverband van onder meer het CBS en de universiteit van Wageningen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore