Analyse defensie

'Overheidscommunicatie over corona was bron van onduidelijkheid'

23 november 2020 03:15 Aangepast: 23 november 2020 03:17
Een eerdere persconferentie over het coronavirus, ter illustratie. Beeld © ANP

Het officiële beleid van de Nederlandse overheid was niet altijd even duidelijk en dat bood 'ruimte voor complottheorieën'. Dat schreef het Nederlandse leger deze zomer in een kritische analyse.

Dat meldt NRC. Vorige week onthulde de krant al dat het Nederlandse leger een dienst inrichtte die informatie verzamelde over bijvoorbeeld Viruswaanzin, de Gele Hesjes en de Andere krant.

Verspreiding van desinformatie

Met die dienst, het zogenoemde Land Information Manoeuvre Centre (LIMC), wilde de krijgsmacht zicht krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie. Volgens de krant is de dienst omstreden, omdat defensie weinig bevoegdheden heeft om op Nederlandse bodem op grote schaal data te verzamelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Leger verzamelde zonder bevoegdheid data over Nederland'

In een rapport dat half augustus door het LIMC verspreid werd, zou ook hebben gestaan dat het 'officiële beleid' van de overheid 'ruimte biedt voor complottheorieën'. De dienst adviseerde 'duidelijkere communicatie' en 'meer transparantie' rondom de coronamaatregelen.

'Bron van onduidelijkheid'

"Ook de communicatie van officiële instanties, zoals het RIVM, is regelmatig een bron van onduidelijkheid", stond in het rapport van het LIMC. Zo zouden er tegenstrijdige dingen zijn gezegd over het nut van mondkapjes, was Hugo de Jonge onduidelijk over de quarantaineplicht en leek het in een officiële grafiek net alsof er geen mensen meer overleden aan het virus.

Dit 'creëert ruimte voor mensen die complottheorieën aanhangen', over onder meer de pandemie, concludeerde defensie. Vanuit de politiek zijn vragen gesteld over de werkwijze van het LIMC. Zo willen Kamerleden weten of de militairen zich aan de privacywetgeving hebben gehouden bij het verzamelen van de data.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore