Traantje in oog

Tweede dolfijn dit weekend aangespoeld aan Zeeuwse kust

22 november 2020 21:49 Aangepast: 22 november 2020 21:51
Het dier leefde nog toen het werd aangetroffen, maar overleed snel daarna. Beeld © SOS Dolfijn/RTZ

Voor de tweede keer in twee dagen tijd is aan de Zeeuwse kust een dolfijn aangespoeld. Het dier werd vandaag nog levend aangetroffen op het strand bij Breskens.

Hulpverleners werden gealarmeerd om het dier te redden, maar dat mocht niet meer baten. Het dier overleed al snel op het strand. 

Groepje dolfijnen

Gisteren spoelde er ook al een dolfijn aan. Toen ging het om een jong mannetje op het strand van Zierikzee. Op foto's is te zien dat het dier verwond was. Dat komt vermoedelijk door pikwonden van vogels en krassen van de schelpen op het strand. 

De twee aangetroffen dolfijnen horen waarschijnlijk bij een klein groepje dolfijnen dat vrijdag in de Oosterscheldekering werden gezien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roze dolfijnen keren terug naar Hongkong, met dank aan corona

"Een levend gestrande dolfijn is altijd een dier in nood en de toestand van een dier op het strand kan snel verslechteren", meldt Stichting SOS Dolfijn op hun facebookpagina. 

Niet terug zee in duwen

Ze roepen op om bij het vinden van een gestrande dolfijn niet het dier zomaar terug de zee in te duwen, maar eerst het noodnummer te bellen. "Houd het blaasgat vrij van zand en water en zorg voor rust. Koel het dier met water en indien aanwezig natte doeken."

Dolfijnen leven doorgaans in warmere wateren. De oorzaak van het stranden van beide dieren zal worden onderzocht. De dolfijnen worden overgebracht naar de Universiteit Utrecht. 

Het dier dat vandaag werd gevonden bij Breskens. Het dier dat vandaag werd gevonden bij Breskens.
De dolfijn die gisteren aanspoelde op het strand bij Zierikzee. De dolfijn die gisteren aanspoelde op het strand bij Zierikzee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore