Eerst nog even druilerig

Muts op, sjaal om, de kou komt er nu echt aan

22 november 2020 12:15
De handschoenen en muts zullen wel nodig zijn volgende week. Beeld © Pexels

De sleur van druilerig en grijs herfstweer zal volgende week doorbroken worden. Pak de muts en handschoenen er maar vast bij, want het gaat vriezen.

We moeten nog wel even geduld hebben, want de temperatuur zal pas eind van de komende week flink dalen. Eerst hebben we een aantal rustige dagen voor de boeg.

Eerst nog regen

Vandaag wordt een deel van ons land geplaagd door regen. De regen hangt richting het zuidoosten van ons land, maar gedurende de nacht wordt het overal droger, vertelt Brian Verhoeven, meteoroloog bij Buienradar.

 

"Morgen hebben we een droge dag in het verschiet met geregeld een knipoog van de zon."  Met een graad of 10 is het nog steeds iets warmer dan gemiddeld is voor de tijd van het jaar. "Maar met de zuidwestenwind die matig waait, kan het wat frisser aanvoelen."

Dit beeld houdt de rest van de week aan: opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af. Donderdag kan er opnieuw wat lichte regen vallen en de temperatuur blijft steken rond de 10 graden. 

Vorst

Vanaf vrijdag komt er een verandering in het weerbeeld. "Dan wordt de aangevoerde lucht namelijk een stuk kouder, en dat merken we ook aan de grond", legt de meteoroloog uit. De maximumtemperatuur gaat daarom vanaf vrijdag naar beneden. Het kan overdag zomaar eens niet warmer worden dan zo’n 5 of 6 graden

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen Elfstedentocht om corona dit jaar: 'Zou wel zuur zijn als het heel koud wordt'

Weinig wind, een beetje zon, en zo goed als droog. "Het lijkt bijna winter en het kan 's nachts ook goed gaan vriezen." Een krabber is ook geen overbodige luxe vanaf volgend weekend. "Witte wegen zullen het beeld nog niet sieren en het zal ook niet voldoende vriezen om de kanalen en rivieren dicht te maken."

Muts, handschoenen en sjaal

Maar de vorst komt hoger dan de grond deze keer. "Niet alleen je voeten kunnen ijsklompjes worden in de vroege ochtend. Ook op ooghoogte kan het flink koud zijn. Kleed je dus goed aan als je 's ochtends vroeg de deur uit stapt." Haal de muts, handschoenen en het thermo-ondergoed maar weer van zolder: we mogen ons klaar maken voor lage temperaturen. 

Dit moet je weten over winterbanden

Heb je winterbanden eigenlijk wel nodig in Nederland en wat zijn de voordelen van die speciale banden? Wouter van Kuilenburg, eigenaar van een autobedrijf, legt uit wat de voor en nadelen zijn van winterbanden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore