Ga naar de inhoud
Vuurwerkverbod

Jongeren op Urk baldadig en boos: vuurwerk en brandjes

Urkers kijken toe hoe jongeren brandjes stichten Beeld © ANP

Tientallen jongeren hebben gisteravond flinke onrust veroorzaakt op Urk. Ze staken vuurwerk af en stichtten brandjes.

De ongeregeldheden begonnen rond 21.00 uur. De politie kreeg assistentie van eenheden uit omliggende gemeenten. Rond 23.30 uur bluste de brandweer het laatste brandje in het dorp. Agenten bleven daarna nog ongeveer een uur op straat en zagen toen dat de jongeren vertrokken waren.

Op social media circuleren filmpjes van de branden:

Bij sommige filmpjes staan teksten waaruit blijkt dat de jongeren boos zijn omdat ze met oud en nieuw geen vuurwerk mogen afsteken dit jaar.
Een deel van de rellende jeugd was verkleed als zwarte piet. 

Reactie burgemeester

Uitermate triest. Dat vindt burgemeester van Urk Cees van den Bos volgens zijn woordvoerder van de ongeregeldheden. "Dit is niet acceptabel en een bijzonder onaangename verrassing." 

Hij geeft aan dat niet alleen tientallen jongeren brandjes stichtten en met vuurwerk bezig waren, maar dat er ook heel veel mensen op straat waren om te kijken. "Daardoor kon de politie het werk niet goed doen. Ze zijn echt gehinderd in de uitvoering van hun werk door de aanwezigheid van die kijkers."

Er zijn geen aanhoudingen verricht. De verwachting is niet dat er vannacht weer rellen zullen zijn. "Op zondag is het op Urk rustig."