Met mokerhamer geslagen

Juwelier Daniël overleeft gewelddadige overval: 'Gelukkig haperde zijn pistool'

21 november 2020 22:23 Aangepast: 22 november 2020 18:58
Daniël heeft zestien hechtingen in zijn gezicht.

"Het is een wonder dat ik het heb overleefd. Het pistool haperde, anders had het heel anders kunnen afgelopen." Dat zegt juwelier Daniël Kleen een dag na de gewelddadige overval op zijn juwelierszaak in Katwijk. "Zo ontzettend laf om iemand te beroven die op een eerlijke manier zijn geld probeert te verdienen."

De 53-jarige juwelier en vader van vijf kinderen doet een dag na de overval openhartig zijn verhaal. "Ik loop op krukken en heb meer dan 16 hechtingen in mijn hoofd. Dat komt omdat een van die gasten meerdere keren in mijn gezicht heeft geslagen met een mokerhamer."

De juwelier is een gelovig en nuchter man. Hij is vooral dankbaar dat hij nog leeft. "Ik ben er vrij rustig onder en naar omstandigheden gaat het goed. Ik hoop dat ik snel uit het ziekenhuis mag."

Heftige beelden

Gistermiddag stonden er op klaarlichte dag twee overvallers in zijn zaak Kleen Edelmetalen, in het centrum van Katwijk. Meerdere mensen filmden de overval. "Heel heftig om die beelden terug te zien. In al die acht jaar ben ik nog nooit overvallen."

In de zaak hangen allerlei camera's en een speciale beveiligingsknop waarmee de toegangsdeur vanachter de balie geopend kan worden. "Een collega gaf me een seintje omdat hij dacht dat het oke was en dus opende ik de deur", vertelt de juwelier vanuit het ziekenhuis. 

Mokerhamer

Een jongen van in de twintig stormde binnen en begon luidkeels te schreeuwen: 'Dit is een overval'. "Hij stond met een grote mokerhamer in de ingang, zijn handlanger wachtte buiten op een scooter", zegt Kleen.

"Ik pakte een stoel, draaide de poten naar voren en rende op hem af. Ik weet niet waarom en hoe, maar ik ging in een overlevingsstand.. Ik denk dat ik ook mijn personeel wilde beschermen. Zij  konden zich gelukkig veilig stellen in een speciale inloopkluis."

Screenshot van een filmpje dat een van de omstanders maakte. Screenshot van een filmpje dat een van de omstanders maakte.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overvallers slaan juwelier in Katwijk met hamer, 2 aanhoudingen

Ruwe worsteling

Een ruwe worsteling met de overvaller volgde. De tweede overvaller rende daarna naar binnen en begon in de worsteling te zwaaien met een pistool. "Ik lag op een gegeven moment op de grond en werd meerdere keren met de hamer geslagen. Ik zag dat er bloed uit mijn hoofd kwam."

De andere overvaller probeerde meerdere keren het pistool te laden. Dat lukte niet. Kleen: "Achteraf besef ik dat dat mijn redding is geweest. Anders had het misschien wel heel anders kunnen afgelopen."

Na twee minuten vertrokken de overvallers. "Het leek wel een halfuur te duren. Mijn collega's hadden in de inloopkluis de politie gebeld. Ik ben met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht."

Daniël gelooft dat hij dit met een reden heeft overleefd. "Ik ben een gelovig man en geloof dat er geen haar van mijn hoofd zal vallen zonder de wil van mijn Hemelse Vader."

Zijn geloof zorgt er ook voor dat hij rustig en sterk kan blijven. "We hebben vanochtend met het personeel samen koffie gedronken en erover gepraat. Vanmiddag zijn we weer opengegaan. Ik kan nog niet aan het werk omdat ik moet herstellen. Maar zodra het kan, ga ik weer aan de slag."

Straf

De juwelier wordt al de hele dag bedolven onder bloemen en kaartjes. "Dat medeleven doet me ontzettend goed."

Twee verdachten, mannen van 22 en 27 jaar, zijn opgepakt. De politie onderzoekt wat hun betrokkenheid bij de overval is. "Ik begrijp dat ze uit Amsterdam komen. Die gasten beseffen zich waarschijnlijk helemaal niet wat ze hebben gedaan. Ik hoop dat ze leren van hun straf. Het blijft ontzettend laf om iemand die op een eerlijke manier zijn geld wil te verdienen dit te doen. Ga zelf een baan zoeken."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore