'Niet realistisch'

Virologen: zelfs met maandelijks massaal testen kan samenleving niet helemaal open

20 november 2020 23:18
Een GGD-medewerker neemt een test af.

Het massale testen tegen corona, zoals vanaf maart mogelijk zou moeten zijn, is geen oplossing in de coronacrisis. Dat meldt een team van epidemiologen van de universiteit van Utrecht na een modelstudie.

Deze week lanceerde minister Hugo de Jonge het plan om vanaf maart 2021 de testcapaciteit zo massaal opgeschaald te hebben, dat elke Nederlander zich maandelijks kan laten testen. Met zulke massale tests zou de maatschappij weer meer van het slot moeten kunnen, stelde de minister.

'Niet realistisch'

Dat lijkt 'geen realistische strategie' stelt  onderzoeksleider Marc Bonten. Er zullen gerichtere maatregelen nodig zijn.

De gedachte is dat als er zo massaal getest kan worden, dat er dan ook mensen zonder klachten kunnen worden getest. Zo kunnen ook de 'asymptomatische verspreiders' worden opgespoord en geïsoleerd. Dat het coronavirus ook kan worden verspreid door mensen die zich kiplekker voelen, is een van de moeilijkheden bij het terugdringen van het virus.

Elke drie dagen testen

De onderzoekers rekenden uit dat zonder maatregelen zoals afstand houden, elke Nederlander zich elke drie dagen zou moeten laten testen om de epidemie eronder te houden. En zelfs al blijft de anderhalvemetersamenleving wel nog even de norm, dan nog zou dat betekenen dat elke week tien miljoen Nederlanders zich zouden moeten laten testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wisselende reacties op plan De Jonge voor massaal testen

In de modelstudie is geen rekening gehouden met het mogelijke effect van een vaccin.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore