Ga naar de inhoud
Vaccinatiestrategie

Naar verwachting 3,5 miljoen Nederlanders gevaccineerd in eerste kwartaal

Een onderzoeker in een laboratorium in Argentinië, waar het AstraZeneca-vaccin wordt geproduceerd. Beeld © AFP

In het eerste kwartaal van 2021 kunnen naar verwachting 3,5 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd. Dat maakt het kabinet bekend bij de presentatie van de vaccinatiestrategie. Als eerste aan de beurt zijn bewoners van verpleeghuizen en verstandelijk gehandicapten die wonen in een instelling.

Daarna komen de rest van alle 60-plussers en kwetsbare mensen aan de beurt, maar die zullen niet allemaal al in de eerste drie maanden aan de beurt komen. 

Al vanaf begin 2021  worden de eerste vaccins verwacht, maar zeker lijkt wel dat Nederland nog tot diep in het jaar niet genoeg doses zal hebben om iedereen in te enten. Daarom werkte de Gezondheidsraad, een van de belangrijkste adviesorganen van de overheid op dit vlak, aan een strategie om ouderen en kwetsbaren als eerste in te enten. Vandaag besloot het kabinet dat dit ook inderdaad de weg is.

Doelstellingen kabinet

Het sluit aan bij de doelstellingen die het kabinet steeds heeft aangehouden, het beschermen van kwetsbaren en zorgen dat de zorg niet overbelast raakt. 

Wel of niet vaccineren tegen corona?

01:04

Dat betekent dat er voorlopig niet gekozen wordt voor twee andere scenario's die op tafel lagen: als eerste die groepen vaccineren die de grootste verspreiders zijn, of als eerste mensen inenten die werkzaam zijn in vitale sectoren.

Voorbehoud

Het kabinet maakt wel het voorbehoud dat er nog veel onduidelijk is. Alle mogelijke vaccins die Nederland heeft besteld, moeten nog worden goedgekeurd. De eerste goedkeuringen worden deze maand verwacht, maar in dat proces kunnen er nog vertragingen ontstaan.

De Europese gezondheidsautoriteiten hebben steeds benadrukt dat er aan de veiligheid van de vaccins geen enkele concessie mag worden gedaan. Dat betekent dat alle procedures gewoon moeten worden doorlopen, voordat een vaccin kan worden toegelaten tot de markt. 

Hoe
Lees ook:
Hoe veilig is het coronavaccin? Dit moet je weten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore