Ga naar de inhoud
Onderzoek politie

Hoe spoor je de verzender van een poederbrief op? 'Weinig impact, veel gedoe'

Een van de poederbrieven die is bezorgd Beeld © Politie Amsterdam

Minutieus bekijken forensisch rechercheurs de 19 poederbrieven die de afgelopen dagen zijn bezorgd in Nederland. Bij de brieven zat ook een boodschap, bevestigt de politie Amsterdam, maar die wil verder niets zeggen over de inhoud van het bericht. Het onderzoek is in volle gang.

Iedere brief kan belangrijke sporen bevatten die de afzender verraden, zegt onderzoeker Arian van Asten. "Als je een poederbrief verstuurt, weet je dat het bewijsmateriaal intact blijft. Dat opent allerlei mogelijkheden voor onderzoek."

Van Asten, hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam, werkte eerder voor het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hij weet alles van een documentonderzoek, zoals het napluizen van een verdachte envelop of brief officieel wordt genoemd. "Het is een manier waarmee je relatief weinig impact veel gedoe kunt veroorzaken."

Gevaarlijke inhoud

Stap 1 in het onderzoek is altijd: welk materiaal is er verstuurd? "Als je een dreigbrief hebt, hoef je je als onderzoeker geen zorgen te maken over het materiaal. Maar bij een poederbrief moet je eerst onderzoeken of het poeder gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Bij een bombrief moet het explosieve materiaal eerst onschadelijk worden gemaakt", legt Van Asten uit.

Politie
Lees ook:
Politie deelt foto van poederbrief, bezorgd op negentien adressen

Tactisch rechercheurs gaan dan bijvoorbeeld op zoek naar aanwijzingen die ze helpen in de richting van de dader of daders. Waar is de brief op de bus gedaan? "Dat kan dan weer worden gebruikt voor surveillance." 

DNA onder postzegel

Forensisch rechercheurs kijken heel specifiek naar de eigenschappen van het papier dat is gebruikt in de envelop, naar de inkt en naar de postzegel. "Je kijkt naar DNA, naar vingersporen. Vroeger likte men de postzegel, nu is het vaak een postzegelsticker. Maar daar zit mogelijk ook DNA op, als er geen handschoenen zijn gebruikt", zegt Van Asten.

Dat DNA kan leiden naar een verdachte. "Maar dan moet er wel een match zijn met de DNA-databank", aldus Van Asten. "Bovendien moet je voorzichtig zijn met dadersporen aan te wijzen. Een envelop komt aan de buitenkant in meerdere handen, van die van postbodes tot mensen op het sorteercentrum." 

Hier werden de poederbrieven bezorgd: 

Veel groter is de kans dat rechercheurs met hun onderzoek verdachte brieven aan elkaar kunnen linken. Als in een bepaalde tijd meerdere verdachte brieven opduiken die overeenkomsten lijken te vertonen, kan het onderzoek van forensisch rechercheurs duidelijk geven, bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar het handschrift van de briefschrijver.  

Dreigementen

"Als de tekst geprint is, kun je soms aan de uitlijning zien welke printer is gebruikt. Als je printer het niet goed meer doet, dan zie je ook defecten terugkomen die je kunt vergelijken. Je vergelijkt het papier van de ene brief met die van een ander."