Ga naar de inhoud
30 miljard schade voor anderen

'Nederland nummer drie op lijst belastingparadijzen'

Nederland behoort volgens Tax Justice tot de 'As van belastingontwijking.' Beeld © Martijn Beekman

Nederland behoort tot de absolute top van de wereld als het gaat om het faciliteren van belastingontwijking door buitenlandse bedrijven en burgers. Daardoor zouden andere landen voor meer dan 30 miljard euro benadeeld worden.

Dat schrijft Tax Justice Network in een nieuw rapport. Alleen de Kaaimaneilanden en het VK staan er volgens TJN nog slechter op.

Door de mogelijkheden die het Nederlandse belastingstelsel biedt, lopen andere landen in totaal 36,5 miljard dollar (30,6 miljard euro) aan belastinginkomsten mis. Voor dat geld had je wereldwijd bijna 2,9 miljoen verpleegsters in dienst kunnen nemen, becijfert Tax Justice.

Belastingdienst:
Lees ook:
Belastingdienst: tabaksfabrikant BAT ontwijkt bewust belasting via Nederland

Vooral bedrijven profiteren

Nederland faciliteert volgens Tax Justice vooral bedrijven in het ontwijken van belasting. Het gaat daarbij om een bedrag van 26,6 miljard dollar.

Wereldwijd schuiven multinationals met tussen de 600 miljard en 1,1 biljoen dollar aan winsten om minder belasting te hoeven betalen, dat is circa 40 procent van alle winst in het buitenland die zij maken. Daardoor dragen ze tussen de 90 en 280 miljard dollar minder aan belasting af, aldus Tax Justice.

'As van belastingontwijking'

De organisatie deelt ons land, samen met het VK, Luxemburg en Zwitserland, in bij de 'as van belastingontwijking'. Die vier landen zijn volgens Tax Justice verantwoordelijk voor bijna de helft van alle winstbelasting voor bedrijven die wordt ontweken.

Daarbij is het VK overigens in zijn eentje goed voor bijna 30 procent van alle winstbelasting die bedrijven weten te omzeilen.

EU
Lees ook:
EU zet Britse Kaaimaneilanden op lijst belastingparadijzen

Rijke mensen

Rijke privépersonen kunnen nog eens 9,8 miljard dollar aan belasting uitsparen door fiscale constructies in Nederland op te zetten. Mondiaal gezien kunnen zij meer dan 182 miljard dollar aan belastingen uitsparen.

Nederland verliest ook

Ondanks het feit dat Nederland voor sommige bedrijven en mensen een belastingparadijs is, hebben wij op onze beurt ook last van andere landen die belastingontwijking makkelijk maken. Dat kost ons zo'n 10,6 miljard dollar (8,9 miljard euro) aan belastinginkomsten.

Dat bedrag bestaat voor bijna 1 miljard aan winstbelasting voor bedrijven die we niet ontvangen en 9,7 miljard dollar aan belasting die rijke Nederlanders weten te omzeilen. Bij elkaar zouden we in Nederland daarvan het salaris van bijna 161.000 verplegers en verpleegsters kunnen betalen, aldus Tax Justice.

Hoe werkt belastingontwijking precies?

04:32