Ga naar de inhoud
Bewolking en motregen

Druilerig en grijs herfstweer dit weekend, maar winterweer zit er nog niet in

Archieffoto van een herfstige zomerdag. Beeld © ANP

Met zon en wolken die elkaar afwisselen en een enkele bui in het noorden van ons land, hebben we vandaag te maken met rustig herfstweer. Maar dat rustige weer loopt over in een grijs en bewolkt weekend.

"Als je nu naar buiten kijkt is het nog enigszins zonnig, maar dat gaat helaas veranderen", vertelt Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar. In het noorden vallen er wat buitjes, maar tegen de avond maakt dat plaats voor bewolking in het hele land.

Komt er winterweer? 

Vandaag heeft de temperatuur de dubbele cijfers niet gehaald, dat is voor het eerst sinds 1 april. De middagtemperatuur in De Bilt kwam namelijk al 233 dagen uit boven de 10 graden. "Daarmee verpulvert 2020 het oude record uit 2011 van 227 dagen."

Is er dan ook winterweer op komst? "Nee, dat zit er voorlopig nog niet in", zegt de meteoroloog. "De temperatuur gaat iets naar beneden vergeleken de laatste weken, maar het is nog steeds twee graden warmer dan gemiddeld in deze tijd van het jaar."

Kleine
Lees ook:
Kleine kans dat je een herfstdip krijgt: 'Depri word je niet door seizoenswisseling'

Wel kan het kouder aanvoelen, zeker aan de kust. "De wind trekt daar aan tot windkracht 7. Ideaal voor als je dit weekend wil uitwaaien aan de kust." In de rest van het land waait het minder, maar is het wel een druilerige dag met motregen en gemiddeld 11 graden.

Ook 's nachts wordt het minder koud dan afgelopen nacht, met een graad of 5. "Als je de gordijnen open doet zijn de weilanden niet wit, maar nat." 

Droge start van de week

Zondag is er meer kans op zon en het zal grotendeels droog zijn met gemiddeld 11 graden. De wind neemt iets af, en het grijze weekend maakt plaats voor een droge start van de week met temperaturen die schommelen rond de 10 graden.

Geen
Lees ook:
Geen Elfstedentocht om corona dit jaar: 'Zou wel zuur zijn als het heel koud wordt'