Ga naar de inhoud
22-jarige dader

Vier jaar gevangenisstraf voor verkrachting en aanranding in de binnenstad van Leiden

Archieffoto Leiden. Beeld © ANP

Een 22-jarige man krijgt vier jaar celstraf waarvan één voorwaardelijk voor de aanranding en verkrachting van drie jonge studentes in de binnenstad van Leiden. Dat maakte de rechtbank vandaag bekend.

De dader moet daarnaast een schadevergoeding betalen en zich laten behandelen. Bovendien mag hij niet in de Leidse binnenstad komen en heeft hij een contactverbod met de slachtoffers.

Onderweg naar huis

Eind vorig jaar werden in oktober, november en december twee vrouwen verkracht en een vrouw aangerand in het centrum van Leiden. Ze waren in hun eentje onderweg naar huis na een feestje toen een man ze van achteren benaderde. 

De zaken zorgden voor veel onrust in de binnenstad, waar veel studenten wonen. Dankzij camerabeelden kon een verdachte worden opgespoord.

Studentenverenigingen
Lees meer:
Studentenverenigingen Leiden na onrust: meld seksueel geweld

Volgens het Openbaar Ministerie en de rechtbank koos de dader zijn slachtoffers zorgvuldig uit. "Uit gegevens blijkt dat hij urenlang door de stad liep of fietste", schreef het OM in een eerder bericht.

"Tot hij een eenzame studente tegenkwam, die duidelijk onder invloed was. Die kon hij gemakkelijk een steegje in sleuren en op de grond krijgen. Verdachte is lang en sterk, zeggen de slachtoffers. Ze waren geen partij voor hem."

Oproep
Lees meer:
Oproep Lindey aan burgemeester Leiden na verkrachting en aanrandingen: 'Doe iets!'

De 22-jarige man heeft zelf verklaard de vrouwen wel te hebben ontmoet, maar hij ontkent de verkrachtingen en aanranding. Onder andere op grond van DNA dat bij twee vrouwen is aangetroffen acht de rechtbank bewezen dat de dader de verkrachtingen en aanranding heeft gepleegd. Daarnaast werden foto's van de vrouwen op zijn telefoon gevonden.

Eis OM

Met de uitspraak volgt de rechter de eis van het OM. Het OM eiste 4 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een extra lange proeftijd van 5 jaar, zodat hij in de gaten gehouden kan worden door Reclassering.

Het OM eiste daarnaast een contactverbod met slachtoffers, een locatieverbod voor de binnenstad van Leiden en elektronische controle in het eerste jaar van zijn proeftijd.

Lindey schreef vorig jaar noodkreet over de aanrandingen en verkrachtingen in Leiden

01:05