Ga naar de inhoud
Nu al toename

'Faillissementsgolf in tweede kwartaal, mede door einde steun'

'Het lage aantal faillissementen in oktober was de stilte voor de storm.' Beeld © ANP HH / Peter Hilz

Het aantal faillissementen ligt nu nog laag, maar zal flink gaan oplopen, denken experts. In het tweede kwartaal van volgend jaar volgt volgens hen een piek.

Dat blijkt uit de Bijzonder Beheer Barometer van accountantsorganisatie PwC en Universiteit Leiden.

Bijzonder Beheer is de afdeling bij banken die bedrijven behandelen die met moeilijkheden kampen om aan hun verplichtingen te voldoen. Die afdeling geeft dan extra aandacht aan die bedrijven om te proberen een faillissement te voorkomen. 

Nu nog weinig faillissementen

In het derde kwartaal was er nog een toename van het aantal bedrijven dat door de afdeling bijzonder beheer van de verschillende banken werden behandeld, aldus PwC en Universiteit Leiden. 

In oktober lag het aantal faillissementen zelfs op het laagste niveau in 21 jaar.

Coronacrisis
Lees ook:
Coronacrisis niet terug te zien in faillissementen: laagste aantal in 21 jaar

Stijging in vierde kwartaal

Maar liefst 96 procent van het panel van bankiers, insolventieadvocaten en herstructureringsadviseurs denkt dat in het lopende kwartaal het aantal bedrijven dat bij de afdeling bijzonder beheer terechtkomt zal stijgen.

In de maanden april tot en met juni zou dan een piek volgen, denkt bijna de helft van de ondervraagde experts. Bijna een kwart denkt dat de piek in het derde kwartaal zal vallen.

Aflopende steunmaatregelen

Dat zal vooral komen doordat bedrijven een tekort krijgen aan liquide middelen en doordat steunmaatregelen worden versoberd of aflopen, legt Edwin van Wijngaarden, partner bij PwC restructuring, uit. Banken hebben aflossingen automatisch opgeschort en bedrijven hadden de mogelijkheid om belastingschulden op te schorten, maar op een gegeven moment moeten die wel betaald worden, aldus Van Wijngaarden. "Dan is het toch te verwachten dat bedrijven in liquiditeitsproblemen komen." 

Hij denkt dat niet alle bedrijven straks in staat zijn om de opgebouwde schulden terug te betalen, maar veel hangt af van hoe we uit de crisis komen, zegt Van Wijngaarden. 

Eenderde van het panel noemt ook zaken die niets met corona te maken hebben, zoals hoge schulden, een verouderd verdienmodel en de kwaliteit van het management, als belangrijkste oorzaak van een bankroet.

Corona-effect:
Lees ook:
Corona-effect: horecatijger, fotograaf en adviseur stoppen vaker met bedrijf

Horeca en cultuur

In de horeca en cultuursector zal het aantal oplopende faillissementen het hoogst zijn, denken de experts. In de maand oktober waren relatief de meeste faillissementen in de horeca.

Ook bij de groothandels, de detailhandel en in de bouw zullen klappen vallen, verwachten experts.

Door de tweede coronagolf worden winkels namelijk hard geraakt. Voor de bouw is de coronacrisis, na stikstof en de PFAS-crisis, een nieuwe tegenvaller.

ICT en zorg

Daar tegenover staat de ICT-sector, die juist wel vaart bij de coronacrisis doordat we meer thuiswerken. Ook de gezondheids- en welzijnszorg zal profiteren, denken de ondervraagde experts.

De overheid zal erop toezien dat zorginstellingen op korte termijn niet in de financiële problemen komen, verwachten de experts.

Zo werkt een faillissement

03:51