19 brieven

Politie deelt foto van poederbrief, bezorgd op negentien adressen

20 november 2020 10:43 Aangepast: 20 november 2020 15:40
Beeld © Politie Nederland

De poederbrieven die de afgelopen week in bijna heel Nederland opdoken, hebben mogelijk één afzender. Het gaat om in totaal negentien brieven. Ze werden bezorgd op elf adressen in Amsterdam en bij panden in Amersfoort, Arnhem, Best, Rotterdam, Utrecht, Roermond en Leusden.

De brieven zijn via de post bij de bedrijfspanden terechtgekomen en hebben bij enkele ontvangers lichte ademhalingsproblemen en branderige ogen veroorzaakt. 

Tot de negentien ontvangers behoren onder andere hotels, ziekenhuizen, advocatenkantoren en uitgevers. Ze gingen onder meer naar filialen van DPG Media, het INIT-gebouw, het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en het Laurentiusziekenhuis in Roermond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nog meer poederbrieven: een bij ziekenhuis Roermond, twee in Amsterdam

Alle poederbrieven worden op dit moment onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. De recherche doet onderzoek naar het motief en de herkomst van de brieven. Ook wordt onderzocht wat voor poeder in de brieven zit.

"We weten niet of er een verband is tussen de eerdere brieven die zijn bezorgd", zei een politiewoordvoerder eerder tegen RTL Nieuws. Er wordt wel rekening gehouden met het scenario dat er mogelijk sprake is van één en dezelfde afzender.

In Amsterdam werd gisteren nog een brief onderzocht door de explosieverkenner van de politie, nadat die aan de Prinsengracht werd bezorgd, zo meldde de Amsterdamse stadszender AT5. De politie wil niets zeggen over de exacte locatie waar de brief is gevonden.

In de avond meldde de Amsterdamse politie dat er nog een brief was aangetroffen, aan de Van Baerlestraat. Aan die straat zitten bijvoorbeeld het Concertgebouw en het Stedelijk Museum. Bij wie de poederbrieven precies zijn bezorgd wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Bombrieven begin 2020

Of er een verband is met de bombrieven die eerder dit jaar naar tientallen bedrijven werden gestuurd, is niet duidelijk. De politie kijkt daar wel naar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nog eens vier poederbrieven bezorgd, teller staat op 15

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore