Aanleiding is de 'koffie-euthanasie'

Regels voor euthanasie bij dementerenden worden verruimd

20 november 2020 07:07 Aangepast: 20 november 2020 08:48
Illustratief beeld. Beeld © ANP

De regels voor euthanasie bij ernstig dementerenden worden ruimer. De regionale toetsingscommissies euthanasie (RTE’s) passen hun beoordelingscriteria voor artsen in de zogeheten Euthanasiecode op vier punten aan.

Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Jaarlijks vindt in Nederland zo'n 6.000 keer euthanasie plaats. Toetsingscommissies geven er vervolgens een oordeel over. Als volgens hen niet aan de zorgvuldigheidseisen is voldaan, sturen ze de zaak door naar het Openbaar Ministerie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Euthanasie wordt gezien als moord, maar deze dood van Luuk (4) was veel erger'

Wilsverklaring

Volgens de nieuwe criteria moet een arts niet slechts letten op de letterlijke bewoordingen in een schriftelijke wilsverklaring. In die verklaring omschrijft een patiënt zelf onder welke omstandigheden hij of zij euthanasie wil.

Maar soms is zo'n verklaring op meerdere manieren uit te leggen. Artsen krijgen nu de ruimte om te interpreteren wat de patiënt bedoelt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kamer terughoudend over euthanasie bij jonge kinderen

Ook mag een arts vlak voor de euthanasie slaapmiddel geven aan een wilsonbekwame patiënt. Voorwaarde is dat de arts verwacht dat de patiënt agressief of onrustig wordt bij uitvoering van de euthanasie.

Ondraaglijk lijden

Daarnaast hoeft een arts niet met een wilsonbekwame patiënt te overleggen over het moment en de wijze waarop euthanasie wordt uitgevoerd. "Zo'n gesprek is zinloos omdat bij een dergelijke patiënt het begrip over deze onderwerpen ontbreekt", schrijft de RTE.

Bovendien mogen artsen beoordelen of een patiënt ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. De RTE moet dat oordeel terughoudend toetsen.

De nieuwe criteria zijn gebaseerd op het arrest van de Hoge Raad in de zaak van verpleeghuisarts Marinou Arends. Arends is de eerste arts sinds de euthanasiewet die na een negatieve beoordeling van de toetsingscommissies werd vervolgd voor een euthanasie.

'Koffie-euthanasie'

Arends deed voor de euthanasie van een ernstig dementerende patiënt een slaapmiddel in de koffie van de vrouw omdat ze vreesde dat de vrouw zich zou verzetten. De euthanasie kwam bekend te staan als de 'koffie-euthanasie'.

De toetsingscommissie verweet Arends dat ze het slaapmiddel ‘heimelijk’ had toegediend. Daarnaast was de wilsverklaring volgens de commissie niet duidelijk. Daarop volgde een jarenlang strafproces en uiteindelijk gaf de Hoge Raad Arends gelijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Arts mag euthanasieverzoek bij vergevorderde dementie inwilligen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore