Taakstraf en rijontzegging

Onverzekerde man die fietser doodreed hoeft niet de cel in: 'Gevolgen zijn al enorm'

19 november 2020 18:18 Aangepast: 19 november 2020 18:21
Een rechter loopt door de gang van de rechtbank, ter illustratie. Beeld © ANP

Een 50-jarige man uit Dodewaard is vandaag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. De man reed vorig jaar in Veenendaal te hard door rood en schepte daarbij een fietser, die ter plekke overleed.

De rechtbank legde hem ook een rijontzegging op van 2 jaar, waarvan 17 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van nog eens 2 jaar. De man kreeg geen gevangenisstraf, hoewel de rechtbank hem 'ernstige schuld' verwijt.

Levensovertuiging

De rechter hield er bij het vonnis rekening mee dat de man geen verzekering heeft, op basis van zijn levensovertuiging. Omdat de man een eigen schildersbedrijf heeft en de kostwinner is van een groot gezin, zijn de financiële gevolgen voor hem en zijn familie enorm.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door deze ontwikkelingen worden autoverzekeringen duurder

"Een gevangenisstraf zal, naast de gevolgen voor zijn bedrijf en gezin, ervoor zorgen dat zijn schulden nóg verder oplopen", was de redenatie van de rechtbank.

Gemoedsbezwaren en verzekeren

In Nederland zijn een paar duizend mensen niet verzekerd omdat ze daar principiële bezwaren tegen hebben. Dat kan zijn op grond van hun geloof of levensbeschouwing. In onze wet is daarvoor een vrijstelling opgenomen. Wie gemoedsbezwaren heeft, hoeft bijvoorbeeld geen verplichte autoverzekering af te sluiten.

Die mensen moeten wel als gemoedsbezwaarde geregistreerd staan om in aanmerking te komen voor het Waarborgfonds Motorverkeer. Zij keren na een bepaalde periode de schade uit aan de gedupeerde als de persoon die schade veroorzaakte, zelf niet tot een regeling of betaling kan komen. Daarna verhaalt het fonds de schade op die persoon.

Een woordvoerder van het fonds bevestigt aan Omroep Gelderland dat ze de claim voor de man uit Dodewaard in behandeling hebben. "Het gaat om een aanrijding met dodelijke afloop. Dan praat je over aanzienlijke bedragen die we dan uitkeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore