Ga naar de inhoud
Preventieakkoord

Sigaretten verdwijnen over drie jaar uit de supermarkt

(Archieffoto) Beeld © ANP

Over drie jaar mogen supermarkten geen sigaretten meer verkopen, Vanaf 2024 is verkoop van rookwaar alleen nog maar toegestaan bij tankstations en in tabaksspeciaalzaken.

De ministerraad zal dit morgen besluiten. Het voorstel komt van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid). Het is een uitwerking van het zogeheten preventieakkoord. Daarin staat dat het aantal verkooppunten van tabaksproducten de komende jaren zal worden verminderd.

Om dat te bereiken, komt Blokhuis nu met een wetswijziging die het verkoopverbod regelt. De afgelopen maanden heeft hij hierover overleg gevoerd met de tankstations en levensmiddelenbranche.

Neutrale verpakking

Sinds begin dit jaar mogen rookwaren alleen nog in neutrale verpakkingen worden verkocht. Bij supermarkten mogen ze ook niet meer in het zicht liggen. Vanaf volgend jaar is dat ook bij andere verkooppunten niet meer toegestaan. 

Met zijn antirookaanpak wil Blokhuis bereiken dat er in 2040 een 'rookvrije generatie' is. Dan zou minder dan 5 procent van de inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder roken. Onder de jongeren en zwangere vrouwen zou het percentage gedaald moeten zijn naar nul.

Sigaretten
Lees ook:
Sigaretten en shag voortaan in 'neutrale' groenbruine pakjes