Ga naar de inhoud
Anderhalve meter

Geen Elfstedentocht om corona dit jaar: 'Zou wel zuur zijn als het heel koud wordt'

De Elfstedentocht van 1997, archieffoto. Beeld © ANP / Leo Vogelzang

Zelfs als er genoeg ijs ligt, komt er voorlopig geen Elfstedentocht. Dat heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden nu al laten weten.

De tocht der tochten kan niet op een veilige manier gereden worden. Dat ligt natuurlijk aan de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Vooral de anderhalvemeterregel is een groot probleem, volgens de vereniging.

Januari of februari

Voor de rest van het seizoen houdt het bestuur nog een bescheiden slag om de arm. Als de coronaregels niet meer gelden of worden aangepast, zien ze misschien nog mogelijkheden in januari of februari. Mits er genoeg ijs ligt.

Kleurenbeelden Elfstedentocht 1954

00:57
Voor zover bekend zijn dit de oudste kleurenbeelden die er bestaan van de Elfstedentocht.

Volgens Nicolien Kroon, meteoroloog bij Buienradar, zou 'het wel zuur zijn als het uitgerekend deze winter heel koud wordt'. "Maar daar kan ik echt nog niks over zeggen. Het is nog te ver weg en de zekerheid daarom veel te laag."

Geen publiek

Volgens De Friesche Elf Steden zijn er tochten in een andere vorm overwogen. Bijvoorbeeld alleen wedstrijdschaatsers, geen publiek of minder deelnemers, maar het bestuur zegt in deze alternatieven geen optie te zien. "Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld."

Halverwege
Lees ook:
Halverwege de winter: 1956 begon ook zacht, maar had wél een Elfstedentocht