Ga naar de inhoud
PlayStation 5

PlayStation 5 nu te koop in Nederland, maar zij spelen al weken: 'Supergaaf'

Gamers Jan Meijroos (links) en Eric Bouwman (rechts) hebben de PlayStation 5 al weken in huis. Beeld © Privéfoto's

De PlayStation 5 is vanaf vandaag ook in Nederland te koop. Als je hem tenminste hebt gereserveerd, want de spelcomputer is al in de voorverkoop uitverkocht. Maar degenen die hem tóch te pakken hebben gekregen, zijn er bijna niet achter vandaan te slaan.

RTL Nieuws sprak met drie gamers die de PlayStation 5 (PS5) al een aantal weken in huis hebben. De officiële releasedatum is vandaag, maar Sony had een kleine maand geleden al een aantal spelcomputers beschikbaar gesteld voor influencers en journalisten.

'Gaaf apparaat'

Game-expert Eric Bouwman van Bright is één van hen en hij is er niet achter weg te slaan. Zijn eerste spel, Spider-Man: Miles Morales, heeft hij al uitgespeeld. "Het is echt een heel gaaf apparaat", glundert Eric.

Baas
Lees ook:
Baas PlayStation: 'We overwogen lancering PS5 uit te stellen'

Hij vertelt dat hij gemiddeld twee uur op een avond speelt. Maar als zijn vriendin op de achtergrond begint te lachen, verbetert hij zichzelf toch naar 'drie uur op een avond'. "Het beeld is vloeiend, je hebt geen laadscherm meer en het speelt echt lekker. Het is veel mooier en spannender dan oudere consoles."

Niet IKEA-proof

Als hij dan toch een nadeel moet noemen, is het de grootte van het apparaat. Met een hoogte van 39 centimeter, 26 centimeter diepte en 10,4 centimeter breed is het niet 'IKEA-proof', zegt Eric. 

Ook Bastiaan Vroegop, tech- en gamejournalist, merkte dit. Toen hij een aantal weken geleden de PlayStation 5 binnenkreeg, heeft hij geruild van tv-meubel met zijn schoonouders. "Het oudere meubel is geschikt voor grote speakers, en dus ook voor deze grote console."

De gamejournalist heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en test veel spellen uit. Zo ook voor de PS5. "De afgelopen weken heb ik soms wel vijf uur per dag gespeeld voor mijn werk. Aan ontspannend gamen kom ik bijna niet meer toe", lacht hij.

Nieuwe controller

Hij heeft, net als Eric, Spider-Man: Miles Morales uitgespeeld, maar daarnaast heeft hij de nieuwe Sackboy geprobeerd (een game à la Mario) en natuurlijk Astro's Playroom, zegt hij. "Dat spel is ontworpen om de nieuwe controller te leren kennen."

PlayStation
Lees ook:
PlayStation 5 te koop: alles over de lastig verkrijgbare spelcomputer

Want een huis-, tuin- en keukencontroller zit er deze keer niet bij. Het gaat namelijk om een controller met 'haptische feedback en adaptieve triggers'. In normaal Nederlands: een controller met meer realistische trillingen. 

Bastiaan: "Als het bijvoorbeeld regent in het spel, voel je kleine tikjes op je controller, alsof er druppels op je handen vallen. Je wordt eigenlijk gefopt door je controller. Dat is echt heel gaaf."

Beter beeld

Wat ook meewerkt aan het spelplezier, is de nieuwe kwaliteit beeld, zegt Eric. De PS5 werkt namelijk op schermen met 4K-resolutie. "Het beeld is echt heel vloeiend en je hebt geen laadschermen meer tussendoor. Je bent eigenlijk de kijker van een film waarvan je zelf de regisseur bent."

Ook Jan Meijroos vindt de games op de PS5 er waanzinnig goed uit zien. Jan is één van de meest ervaren gamejournalisten in Nederland en schrijft veel over games en technologie. "Ook zijn de laadtijden kort en de nieuwe controller geeft extra plezier om lekker te gaan spelen." 

Enthousiast, maar kritisch

"Ik ben enthousiast, maar ik ben ook kritisch op de spellen die er nu voor zijn", zegt Jan. "Die zijn oké, maar het had beter gekund. Zo'n nieuw apparaat is een feestje, maar het gaat uiteindelijk om de games die je erop kan spelen."

Deze nieuwe spellen, zoals Spider-Man: Miles Morales (die had Jan in minder dan 15 uur uitgespeeld), of Assassin's Creed Valhalla, zien er een stuk mooier uit dan voorheen, zegt hij. "Daarnaast zit je niet meer naar de eeuwige laadbalkjes te kijken, heb je een next generation-controller en is het apparaat een stuk stiller."

Review:
Lees ook:
Review: PlayStation 5 maakt indruk

Een kritisch punt van Jan: bijna alle nieuwe spellen zijn ook te spelen op de PlayStation 4 (PS4). "Het mist eigenlijk een system-seller, zoals PS4 die wel had. Een nieuw spel geeft een console een aanzuigende werking. En dat ontbreekt, nu de spellen ook op de oudere console te spelen zijn."

Andersom kunnen de meeste PS4-spellen ook op de nieuwe spelcomputer gespeeld worden, en dat scheelt ook weer een investering, zegt Bastiaan. Dat was wel anders  toen de PlayStation 3 werd opgevolgd door de PS4. "Dat je de PS3-spellen niet meer kon spelen op de PS 4 heeft voor veel woede gezorgd onder gamers. Het voelde hetzelfde als na een aantal jaar een nieuwe dvd-speler kopen, en er dan achter komen dat je je oude dvd's niet meer kunt afspelen."

Nieuwe games

Heb je naast een PlayStation 5 gegrepen in de voorverkoop? Niet getreurd, zegt Jan. "De echt grote titels qua games komen pas in het jaar na de launch. En het is niet erg om even te wachten. Veel nieuwe spellen, inclusief de launchgames, zijn ook beschikbaar voor de PS4 en soms ook voor de Xbox." Daar is Bastiaan het mee eens. "Ook als je nog de PS4 speelt, heb je er nu dus een hele reeks nieuwe games bij."