Ga naar de inhoud
Celtherapie

Veelbelovende resultaten behandeling alvleesklierkanker

Het Erasmus MC in Rotterdam. Beeld © ANP

De eerste resultaten in een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor alvleesklierkanker lijken veelbelovend. Aan het Erasmus MC heeft prof. dr. Casper van Eijck dendritische celtherapie, een vorm van immunotherapie, toegepast op mensen die lijden aan de agressieve kankersoort.

Van de tien patiënten die meededen aan het onderzoek zijn er na anderhalf jaar nog negen vrij van tumoren en in goede gezondheid. Normaal keert de kanker bij de meeste patiënten binnen deze periode terug.

Goedkeuring 

"De resultaten zijn zo veelbelovend dat een verzoek tot toepassing bij een grotere groep patiënten op goedkeuring wacht," aldus Van Eijck. Een vervolgstudie met zestig tot tachtig patiënten moet nog groen licht krijgen van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO).

Veel
Lees ook:
Veel meer longkanker dan gemiddeld in omgeving Tata Steel

Alvleesklierkanker is een bijzonder dodelijke vorm van kanker. Minder dan 10 procent van de mensen leeft vijf jaar na de diagnose nog. Sinds 2015 voert de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker de campagne Support Casper. Doel is uiterlijk in 2030 een betaalbare behandeling voor elke patiënt te hebben.

11 miljoen euro

Tot dusver is 11 miljoen euro gedoneerd, waarmee onderzoeken van achttien wetenschappers worden gefinancierd. Vandaag is het Wereld Alvleesklierkanker Dag. 

Doorbraak prostaatkanker

01:52
Ook op het gebied van de behandeling van prostaatkanker was er onlangs sprake van een doorbraak.