'Godsgeklaagde stommiteit'

OM blundert opnieuw: weer foto's gelekt van kroongetuige Nabil B.

18 november 2020 20:28 Aangepast: 18 november 2020 21:32
Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp voor het Marengo-proces. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft weer een blunder begaan. Opnieuw zijn foto's waarop de ernstig bedreigde kroongetuige Nabil B. te zien is, per ongeluk beland in een dossier. "Een godsgeklaagde stommiteit", schrijft Peter R. de Vries op Twitter.

Hij maakt onderdeel uit van het team dat Nabil B. adviseert en verdedigt in de liquidatiezaak. Hij plaatste een screenshot van de mail waarin de verdedinging van Nabil B. door het OM op de hoogte wordt gebracht op Twitter:

Caloh Wagoh

B. is kroongetuige in de zaak Marengo die onder meer draait om een reeks liquidaties. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in die zaak. De foto's zaten in een proces-verbaal van tienduizenden pagina's dat is toegevoegd aan het omvangrijke dossier van het onderzoek Eris, waarin Nabil B. een verdachte is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het Eris-proces rond 'moordmakelaars' Caloh Wagoh: 5 vragen en antwoorden

In het Eris-proces staan met name kopstukken en leden van motorclub Caloh Wagoh terecht.

'Buitengewoon pijnlijk'

Het Openbaar Ministerie laat aan RTL Nieuws weten dat ze het 'buitengewoon pijnlijk' vinden dat de foto's van de kroongetuige weer in het dossier zijn terecht gekomen. "Ze zaten in een procesverbaal (Roos en Doorn) waarin de kroongetuige ook verdachte is. Dat is een proces verbaal van tienduizenden pagina's dat in juni is toegevoegd aan het eveneens zeer omvangrijke dossier van het onderzoek Eris", zegt een persofficier.

"Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit niet had mogen gebeuren. Het OM stelt alles in het werk om deze foto's op korte termijn uit het dossier verwijderd te krijgen en wij betreuren deze gang van zaken zeer."

In het Eris-proces staan met name kopstukken en leden van motorclub Caloh Wagoh terecht.

Te zien op groot scherm

Het is niet de eerste keer dat het OM in deze zaak de fout in gaat. Eind vorig jaar kregen de procespartijen een cd-rom toegestuurd met daarop het dossier waarin foto's van Nabil B. te zien waren. Al eerder kwamen diezelfde foto's in het dossier terecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw blunder OM: voor derde keer foto's kroongetuige Nabil B. in strafdossier.

Daarnaast liet de rechtbank per ongeluk de kroongetuige een korte tijd zien op een scherm in de perszaal tijdens het proces.

Broer en advocaat vermoord

Nabil B wordt al jaren ernstig bedreigd. Kort nadat bekend werd dat B. kroongetuige was in het Marengoproces, is zijn onschuldige broer doodgeschoten. Tegen de verdachte van deze moord is recent in hoger beroep een gevangenisstraf van 28 jaar geëist.

Nabil B. raakte niet alleen zijn broer kwijt, maar ook zijn advocaat Derk Wiersum. De raadsman werd vorig jaar op brute wijze om het leven gebracht. 

Eén jaar na de moord op Derk Wiersum, dit zijn de verdachten

18 september 2019 werd advocaat Derk Wiersum vlak voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de Marengo-zaak. Ridouan Taghi is de waarschijnlijke opdrachtgever.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een jaar na de moord op Derk Wiersum: 'Ik mis hem nog elke dag'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore