35 keer 'gvd'

Nog nooit zoveel vloeken en grove taal in kinderboeken

18 november 2020 18:34 Aangepast: 19 november 2020 11:41
Archieffoto. Beeld © iStock

De Bond tegen vloeken heeft nog nooit zoveel vloeken en grove taal in bekroonde kinderboeken gelezen als dit jaar. Kinderboekenschrijvers schuwen vooral geen religieuze scheldwoorden. De 'gvd-vloek' werd dit jaar 35 keer voluit geschreven in vier bekroonde kinderboeken. Vorig jaar gebeurde dat maar één keer.

Dat meldt de Bond tegen vloeken in een persbericht. In 63 procent van de onderzochte boeken vond de bond dit jaar één of meerdere vloeken. In 2019 was dat nog in 40 procent. De bond kijkt elk jaar naar het taalgebruik in kinderboeken die in dat jaar zijn bekroond.

Zilveren Griffel

Met name in de boeken Bizar van Sjoerd Kuyper (Zilveren Griffel), Dor van Neal Shusterman en Jarrod Shusterman (Zilveren Griffel) en IJzerkop van Jean-Claude Rijckegem (genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs) komen zeer veel grove vloeken voor, zegt de Bond tegen vloeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Oetlul' en 'hoer': grove taal in kwart jeugdboeken

In de dichtbundel Uit elkaar van Bette Westera, die de Gouden Griffel won, stond geen grove taal.

Steeds meer scheldwoorden

In 2019 vond de bond maar één keer 'de gvd-vloek voluit geschreven'. In 2020 troffen de onderzoekers het woord minstens 35 keer aan, verspreid over vier boeken. Opvallend is ook dat in 41 procent van de onderzochte boeken vloeken stonden die aan godsdienst gerelateerd zijn.

In 2014 stelde de bond vast dat het aantal vloeken in kinderboeken aan het afnemen was. Maar sinds 2018 is weer een stijging zichtbaar, zegt de bondsdirecteur Kees van Dijk.

"Wij vinden dat respectvol taalgebruik de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, ook in kinderboeken. Het is onnodig en ongewenst om kinderen in boeken te confronteren met vloeken en schelden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse dierentuin zit in de maag met scheldende papegaaien

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore