Mijlpaal

Omroep Zwart haalt 50.000 leden, maar heeft nog lange weg te gaan

18 november 2020 17:45 Aangepast: 18 november 2020 21:16
Oprichters Akwasi en Gianni Grot van Omroep Zwart Beeld © ANP

Omroep Zwart is er als eerste aspirant-omroep in geslaagd de benodigde 50.000 leden binnen te halen. Dat aantal is essentieel om in aanmerking te komen voor een plek in het bestel van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Zeker van zendtijd is de omroep nog niet: de zwaarste hobbel moet nog komen.

Rapper Akwasi en zijn compagnon Gianni Grot zijn de oprichters van Omroep Zwart. Zij willen samen met een handvol andere aspirant-omroepen in 2022 zendtijd bemachtigen bij de NPO. 

"Veel gemeenschappen die het verdienen om zichzelf terug te zien: daar staan wij voor. De LHTBI-gemeenschap, de Molukse gemeenschap, noem maar op", zegt Gianni Grot. De naam van de omroep komt voort uit de vermenging van kleuren. "Als je alle kleuren op je palet maar goed genoeg mengt, krijg je vanzelf zwart", zeggen de oprichters. 

Voor wie?

Voor het einde van dit jaar moeten de omroepen aantonen dat ze voldoende steun uit de samenleving hebben. Zo moeten ze 50.000 leden aan zich binden die per jaar 5,72 euro betalen. Daarnaast moet de omroep zich onderscheiden van de bestaande omroepen.

Daar zit hem volgens deskundigen de crux, want voor wie is Omroep Zwart er eigenlijk? Voor iedereen, blijkt volgens het manifest van de makers. "ZWART is er voor iedereen die openstaat voor een ander. Ongeacht hun kleur, leeftijd, geaardheid, achtergrond, geloofsovertuiging, beperking of afkomst." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe omroepen staan te springen: welke zijn kansrijk?

De omroep spreekt over 'inclusiviteit' en 'culturen die elkaar ontmoeten'. "Je moet aantoonbaar een meerwaarde hebben. Je kan je afvragen of dat het geval is bij de nieuwe Omroep Zwart", zegt mediahistoricus Huub Wijfjes van de Universiteit van Amsterdam.

"De NTR als taakomroep heeft als één van de belangrijke taken de multiculturele samenleving te weerspiegelen. Dat is ook zo ongeveer het uitgangspunt van Omroep Zwart."

Vanuit de samenleving

Dat zien de bedenkers van Omroep Zwart anders. "Wij zitten er anders in dan de taakomroep NTR. Wij komen vanuit de samenleving. Wij denken het toch nog wel op een andere manier te doen", zegt Akwasi. "We zien vandaag dat meer dan 50.000 mensen in minder dan twee maanden tijd achter ons staan. Het publiek heeft gesproken."

Groots denken

Aan enthousiasme bij Omroep Zwart geen gebrek, ziet tv-kenner Bert van der Veer. "Ik zag Akwasi vertellen over wat ze van plan zijn met Zwart. Ik dacht: je denkt net zo groot als AVROTROS. Dat ging echt van een nieuw journaal tot een nieuwe avondshow."

Helemaal kansloos acht hij de plannen niet. "Toen Omroep Max in 2005 een vergunning kreeg, zei ook iedereen: maar die ouderen worden toch al genoeg bediend door de bestaande omroepen?" 

Van religieuze omroepen tot aan cultuuromroepen: zo'n tien aspirant-omroepen hopen nog snel een schare fans op te bouwen om de eindstreep van 50.000 leden te halen. 

Eindsprint

In het bestaande domein van de publieke omroep is ook een sprint gaande. Omroepen PowNed, WNL en Human zijn weliswaar al ooit tijdelijk toegelaten als zendgemachtigde, maar moeten dit jaar opnieuw aantonen dat ze 50.000 betalende leden hebben. Op dit moment is dat nog geen gelopen race.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NPO blijft achter beslissing over Opsporing Verzocht staan

Ook gaan de adviesorganen van de minister bekijken of deze omroepen in de afgelopen jaren onderscheidend genoeg zijn geweest. Deskundigen denken dat vooral PowNed het lastig gaat krijgen. 

Gevestigde omroepen 

Voor alle gevestigde omroepen, zoals de EO en AVROTROS, zijn de regels dit jaar door minister Slob versoepeld: zo is het aantal benodigde leden voor hen naar beneden gebracht van 150.000 naar 100.000 betalende leden. Zij hoeven zich op onderscheiding niet meer te bewijzen. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore