Ga naar de inhoud
Opsteker voor gemeente

Dit is de sporthoofdstad van Nederland: 'We hebben de perfecte omgeving'

Mervin van der Horst won het NK op de 3000 meter hindernisloop. Beeld © Privefoto

Als driejarige begon hij met voetballen, vanaf zijn elfde combineerde hij het met tennis en vier jaar geleden startte hij met atletiek. Mervin van der Horst, die zich drie maanden geleden tot Nederlands kampioen op de 3000 meter hindernisloop kroonde, is het perfecte voorbeeld waarom Amersfoort vandaag is uitgroepen tot sportiefste stad van Nederland.

Vandaag is de Atlas voor Gemeenten uitgebracht, waarin voor het eerst het sportaanbod en de sportdeelname in vijftig Nederlandse gemeenten in kaart is gebracht. Daaruit blijkt dat de sportdeelname van inwoners het hoogst is in Amersfoort, dat zich onderscheidt van de andere steden door zowel actief te zijn in ongeorganiseerd verband als in verenigingssporten.

Het belang van sport wordt al in een vroeg stadium benadrukt in de stad, merkte de Amersfoortse Mervin (22). "Vanuit de basisschool gingen we al langs bij alle verenigingen en werden we gestimuleerd om ergens lid te worden. Alle sporten die je maar kunt bedenken, kun je in Amersfoort doen." 

Niet alleen via verenigingen, maar ook 'ongeorganiseerd' wordt er dus veel gesport in de stad. Een mooi voorbeeld van een spontaan initiatief is de 033 Running Crew van de tweeling Olaf en Niels Kerkhof. 'Een initiatief om heel Amersfoort aan het hardlopen te krijgen', valt te lezen op hun website.

Perfecte omgeving

En dat lukt de tweeling tot nu toe aardig. "Er wordt zoveel gesport en Amersfoort heeft daar ook de perfecte omgeving voor", erkent Niels. Met de spontaan opgezette hardloopgroep gaat de tweeling al richting de 80 leden.

"We merken dat er steeds meer mensen willen meelopen", zegt Olaf. "Ze willen ergens bij horen. In groepsverband kun je elkaar ook beter stimuleren. En het is natuurlijk ook gewoon leuker."

Ook vanuit de gemeente worden dit soort initiatieven aangemoedigd. Hans Buijtelaar, wethouder van sport, zegt dat de gemeente veel heeft geïnvesteerd. "En nu werpt het zijn vruchten af."

Zo heeft de gemeente onder andere aandacht besteed aan de ontwikkeling van de sportaccommodaties, het aanleggen van voetbalvelden in de wijk en zijn er speciaal beweegrondjes uitgestippeld voor wandelaars en hardlopers die zo min mogelijk met verkeer in aanraking willen komen.

Fit
Lees ook:
Fit vanuit huis: thuis sporten is makkelijk én effectief!

Waar de gemeente Amersfoort ook in uitblinkt is de aandacht voor kwetsbare personen. "Amersfoort is een vrij rijke gemeente met veel jonge vitale mensen, maar wij zorgen dat er ook kan worden gesport door kwetsbare groepen", zegt coördinator Jan Hardeman van SRO, de organisatie die zich onder andere bezighoudt met sportstimulering in Amersfoort.

Zestig groepjes

Met zo’n 40 buurtsportcoaches ondersteunt hij mensen in de stad die niet vanzelfsprekend gaan sporten. "We hebben zestig groepjes opgezet van kwetsbare mensen die een rondje door hun eigen wijk kunnen lopen. Er is ook voor senioren een groot aanbod in onze gemeente."

Ledenaantallen
Lees ook:
Ledenaantallen sportverenigingen in tweede golf verder onder druk

De sportwethouder ziet het nieuws in ieder geval als een mooie opsteker voor de stad. Bij de gemeente staat het onderwerp 'sport' ook hoog op de agenda. "Het is een heel goed sociaal bindmiddel en kan eenzaamheid tegengaan, zeker ook in deze tijd."