2 miljard euro

OM: cokelab Nijeveen goed voor driemaal jaaromzet Zeeman

18 november 2020 14:24 Aangepast: 18 november 2020 15:21
Politie bij het bedrijfspand in Nijeveen, archieffoto uit augustus 2020. Beeld © ANP / Novum RegioFoto

De in augustus ontmantelde cocaïnewasserij in het Drentse Nijeveen had volgens het Openbaar Ministerie (OM) zo'n enorme capaciteit dat het drugslab goed was voor 'driemaal de omzet van textielketen Zeeman vorig jaar'.

Zeeman zette in 2019 639 miljoen euro om. Wat de omzet van het lab in Drenthe op bijna 2 miljard euro zou brengen.

Vandaag was de eerste voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam tegen 26 verdachten werden opgepakt bij een inval in de wasserij. In het lab vond de politie toen tienduizenden liters chemicaliën en ongeveer 100 kilo cocaïnepasta.

Zo zag de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland eruit

Dit zijn de beelden die de politie na de inval vrijgaf.

In het pand kon volgens het OM dagelijks tot 200 kilogram coke worden geproduceerd, met een geschatte straatwaarde van 6 miljoen euro.

Gekraakte chatdienst

In de zaak rond de 'cocaïnemanege' startte het OM nog twee aparte onderzoeken, waarin ze zich op nog eens tien verdachten richten. Zij namen volgens het OM prominente, organisatorische posities in en kwamen in beeld toen de politie meekeek in de gekraakte chatdienst EnroChat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie kraakt chatnetwerk criminelen: liquidaties voorkomen

Van de tien verdachten zijn er zeven aangehouden, van wie de laatste afgelopen zondag op Schiphol. Drie zijn naar het buitenland gevlucht.

Raadslieden waren kritisch over het optreden van het OM. "Opgeklopt", stelde advocaat Monique Hilhorst. "Grootste cocaïnelab ooit? Ik kan het niet plaatsen", aldus haar collega Henk Koopman.

Valse voorwendselen

Raadsman Coen van den Heuvel vond dat het OM vooral 'bombarie' had gemaakt. "Miljarden zouden er in omgaan. Maar ik zie het nergens aan af en ik haal het ook niet uit de stukken."

Hij vond bovendien dat rond de zaak 'een mist van mensenhandel' hangt. Van de verdachten die vandaag voor de rechter stonden, hebben dertien de Colombiaanse nationaliteit.

Zij zouden onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gehaald en niet vrij zijn geweest te gaan en staan waar zij wilden. Ook zouden zij hier pas kort zijn geweest. Het is niet duidelijk hoe lang het lab heeft gedraaid.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore