Tweede Kamerverkiezingen

Miljoenen 70-plussers per post laten stemmen? 'Niet doen, het is fraudegevoelig'

18 november 2020 14:26 Aangepast: 18 november 2020 16:14
Beeld © ANP

Om de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar coronaproof te laten verlopen, is het voorstel om 2,4 miljoen 70-plussers per post te laten stemmen. Dat voorstel van minister Kajsa Ollongren leidt tot kritiek van de Kiesraad én deskundigen. "We moeten dit niet doen. Het is fraudegevoelig."

Op meerdere plekken in Nederland zijn vandaag gemeentelijke herindelingsverkiezingen, zoals in Vught en Appingedam. Deze eerste 'coronaverkiezingen'  zijn een belangrijke test voor de aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer. 

Minister Ollongren liet eerder al weten dat de verkiezingen gewoon doorgaan, maar dat het virus er waarschijnlijk nog is. Allerlei maatregelen zijn dus nodig.

Miljoenen stemmen per post

Straks kunnen drie mensen gemachtigd worden om hun stem uit te brengen. Nu zijn dat er nog twee. Een ander plan is om alle 70-plussers, in totaal zo'n 2,4 miljoen mensen, per post te laten stemmen. Op die manier hoeven zij hun gezondheid niet te riskeren met de gang naar een stembureau.  

De Kiesraad, het orgaan dat de verkiezingen organiseert, heeft kritiek op dat plan. "Niet alle 70-plussers willen per post stemmen. Er zullen ook mensen zijn die gewoon naar een stembureau willen. We verwachten dat veel stembiljetten onterecht worden verstuurd en helemaal niet worden gebruikt", zegt een woordvoerder van de Kiesraad. Biljetten zouden kunnen gaan rondzwerven. 

Van tevoren aanvragen

Het tegenvoorstel van de Kiesraad: laat iedereen die per post wil stemmen, ongeacht de leeftijd, dat van tevoren aanvragen. "Dus alle mensen die dat graag willen. Zij moeten dat aangeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkiezingen gaan ondanks corona door, maar wel anders dan anders

Hoogleraar Staasrecht Paul Bovend'Eert vindt de kritiek van de Kiesraad terecht. "Je werkt fraude in de hand als je alle mensen boven de 70 jaar per post laat stemmen", zegt de hoogleraar. "Je kunt namelijk niet controleren waar die biljetten heen gaan. Je kunt ze bijvoorbeeld verkopen."

Uitslag misschien later

De verkiezingen zijn volgend jaar op 17 maart. Als er per brief gestemd wordt, zou het kunnen dat de uitslag van de verkiezingen een paar dagen later komt dan normaal.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat aan RTL Nieuws weten dat de risico's serieus worden genomen. Er worden allerlei maatregelen genomen om de kans op misbruik zo klein mogelijk te maken, stelt een woordvoerder. Zo is het strafbaar om je voor iemand anders uit te geven en kan de kiezer maar één keer stemmen omdat hij maar stempas heeft. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore