Dochters seksueel misbruikt

Vertraging in Zeeuwse zedenzaak: advocaat wraakt rechters vanwege 'partijdigheid'

18 november 2020 11:35 Aangepast: 18 november 2020 11:39
Rechtbanktekening van Pascal P. in de rechtbank van Middelburg. Beeld © ANP

De advocaat van Tanja D., de vrouwelijke verdachte in de omvangrijke misbruikzaak in Zeeland, heeft de rechtbank gewraakt.

De rechtbank in Middelburg zou de zaak tegen de 44-jarige D. vandaag voortzetten, maar daar kwam het wrakingsverzoek tussen. Volgens advocaat Susan Koster wekt de rechtbank de schijn van partijdigheid omdat die geen grondig onderzoek wil doen naar de gezondheidsklachten van haar cliënt.

Niet aanwezig op zitting

Koster noch D. kwam opdagen voor de zitting. Koster heeft het wrakingsverzoek gisteren per mail gedaan. De strafzaak tegen D. loopt door deze ontwikkeling sterke vertraging op.

Zeeuwse zusjes 11 jaar misbruikt

Hoe kon de 47-jarige garagehouder Pascal P. zo lang zijn gang gaan in het Zeeuwse dorp Waterlandkerkje? Elf jaar lang liet P. de minderjarige dochters van zijn vriendin misbruiken door andere mannen, tegen betaling. De moeder van de meisjes wist ervan.

Waar gaat deze zaak over?

Tanja D. en haar vriend Pascal P. (47) uit het Zeeuwse dorp Waterlandkerkje worden verdacht van onder meer jarenlang seksueel misbruik van de minderjarige dochters van D. en de seksuele exploitatie van hen. Eén van de dochters heeft verklaard dat zij vanaf haar zestiende honderden keren is misbruikt door vreemde mannen.

Dat misbruik vond grotendeels plaats op een parkeerplaats bij de Kreekraksluizen in de gemeente Reimerswaal. Daar bracht P. zijn stiefdochter gedurende drie zomers naartoe, waarna zij door verschillende mannen misbruikt werd.

Gedwongen seks in parenclubs

Ook werd de dochter tientallen keren meegenomen naar parenclubs in België, waar ze gedwongen werd om seks te hebben, soms met meerdere mannen tegelijk. P. zou het meisje hebben gedrogeerd met GHB en slaappillen. 

Tanja D. staat voor de rechter omdat zij het jarenlange misbruik zou hebben toegestaan. 

Eis 6 jaar cel en tbs

Tegen P. eiste het Openbaar Ministerie maandag zes jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Grote zedenzaak in Zeeland: slachtoffer werd 'honderden keren misbruikt'

Medische problemen

D. verscheen afgelopen vrijdag - de eerste dag van het proces - in de rechtszaal maar werd halverwege de zitting onwel en moest medisch worden verzorgd. De vrouw kampt met medische problemen. Advocaat Koster was tijdens de zitting emotioneel over de toestand van haar cliënt. De rechtbank besloot toen de zaak tot vandaag uit te stellen.

D. is medisch onderzocht en volgens artsen kon zij vandaag weer aanwezig zijn in de rechtszaal. De rechtbank had eerder al bepaald dat beide verdachten hun proces moesten bijwonen en niet verstek mochten laten gaan. Advocaat Koster had sterke twijfels over de vraag of D. wel fit genoeg was om weer in de rechtszaal te verschijnen en wilde dat grondig onderzocht hebben. De rechtbank zag daar na het medisch advies de noodzaak niet van in. Daarmee heeft de rechtbank in de ogen van Koster de schijn van partijdigheid gewekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

OM eist 6 jaar cel en tbs tegen Pascal P. in Zeeuwse misbruikzaak

Nieuwe rechters of niet?

Een zogeheten wrakingskamer zal de klachten van de advocate moeten beoordelen. Als het wrakingsverzoek wordt toegewezen, moeten er nieuwe rechters aantreden. In het geval van afwijzing zetten dezelfde rechters de zaak later voort. De eerstvolgende tussentijdse zitting is op 5 januari. Het is nog niet bekend wanneer de wrakingskamer zich over het verzoek buigt.

In de zaak tegen Pascal P. doet de rechtbank uitspraak op 14 december.

OM eist 6 jaar cel en tbs tegen 'Zeeuwse seksmonster' Pascal P.

De 47-jarige Pascal P. hoorde een celstraf van zes jaar met tbs tegen zich eisen. Hij zou de dochters van zijn vriendin hebben misbruikt en ze hebben verhuurd aan mannen voor seks. Hij wordt het Zeeuwse seksmonster genoemd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore