Ga naar de inhoud
Tot 51 procent vaker

Veel meer longkanker dan gemiddeld in omgeving Tata Steel

De fabrieken van Tata Steel bij Velsen. Beeld © ANP

In de directe omgeving van Tata Steel in IJmuiden komt longkanker tot 51 procent vaker voor dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit gegevens over het aantal longkankerpatiënten per postcode.

Het tv-programma EenVandaag vroeg de cijfers over de jaren 2004-2018 op bij het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL). Afgelopen juni bleek al dat longkanker in Beverwijk 25 procent vaker voorkomt dan gemiddeld in Nederland.

Tot 51 procent meer

De productie van Tata Steel is geconcentreerd in een gebied tussen IJmuiden, Velsen, Beverwijk en Wijk aan Zee (kaartje: zie onder). In postcodegebied 1941 (in Beverwijk) zijn 51 procent meer kankergevallen dan het landelijk gemiddelde, in postcodegebied 1976 (Velsen) 46 procent meer en in postcodegebied 1973 (IJmuiden) 40 procent meer.

 

Het is niet duidelijk of er een verband is met de activiteiten van het staalbedrijf. In een rapport van de GGD over kanker in de regio IJmond is het verband tussen de staalindustrie, de daarmee samenhangende luchtvervuiling en longkanker minder stellig dan in een conceptversie van datzelfde rapport. 

Rookgedrag

Stelde de GGD eerder nog dat het 'aannemelijk is dat de luchtverontreiniging in de IJmond een rol heeft gespeeld', in de eindversie van het rapport wordt meer aandacht besteed aan het rookgedrag van de inwoners.

Meer
Lees ook:
Meer mensen met longkanker in Beverwijk, mogelijk door luchtvervuiling

Tata Steel, de voormalige Hoogovens, ligt al jaren onder vuur vanwege het gevaar dat de industrie met zich meebrengt voor de gezondheid van de omwonenden. Het RIVM zei vorig jaar over de stofwolken van Tata Steel: "De blootstelling is zodanig dat dit ongewenst is voor de gezondheid."

Geschrokken van de cijfers

Thijs Merkx, voorzitter van het kankerinstituut IKNL, zegt tegen EenVandaag dat hij van de cijfers is geschrokken. "Dan kijk ik in de spiegel en denk: hadden wij niet eerder aan de bel moeten trekken richting de bevolking en overheden?"

Een huisarts die een praktijk heeft in IJmuiden, Luc Verkouteren, zegt tegen het tv-programma: "Als je naar deze gegevens kijkt, kun je niet meer zeggen dat dit alleen door roken komt. Er zijn veel andere stoffen die ook longkanker veroorzaken." En dat zijn stoffen, zegt hij, 'die in grote hoeveelheden vrijkomen op het terrein van Tata Steel en zonder filteren de lucht in worden gestoten'.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: grafietregen Tata Steel 'ongewenst voor gezondheid'