Succes na seks in huis

Big Brother-bedenker nog altijd trots op succes: 'Maar het was bijna een flop'

18 november 2020 09:09 Aangepast: 18 november 2020 17:58
Big Brother 1 werd pas een succes toen Sabine en Bart een stel werden.

Dat 'zijn' Big Brother na 20 jaar terugkeert op de Nederlandse tv en nog steeds zo'n succes is over de hele wereld, had Paul Römer niet durven dromen toen hij het programma in 1997 bedacht. "Toch," zegt hij tegen RTL Nieuws, "was de eerste Big Brother bijna van de buis gehaald door lage kijkcijfers." Seks was de redding.

Bart won, Ruud werd tweede. Nederland was verdeeld, iedereen vond er wel wat van. Big Brother 1 was in 1999 een doorslaand succes en zorgde voor een tv-revolutie in Nederland en daarna in de hele wereld. Volgend jaar keert het realityprogramma terug op de Nederlandse buis. Het concept was simpel: stop een paar mensen 100 dagen in een huis, geen communicatie met de buitenwereld, camera's erop en kijk wat er gebeurt.

Seks in het huis

Heel Nederland was aan de tv gekluisterd om te zien hoe gewone mensen als Bart, Ruud, Willem en Sabine ruzie maakten, de lakens deelden of dronken werden in de jacuzzi. Realitytelevisie was geboren.

Naar de finale keken bijna 4 miljoen mensen. "Maar", zegt tv-producent (en tegenwoordig SBS-baas) Paul Römer: "De eerste twee weken was het helemaal niet zo'n succes. Het was zelfs bijna van de buis gehaald. Pas toen de deelnemers Bart en Sabine een relatie kregen en seks hadden in het huis gingen de kijkcijfers door het dak."

Lees door onder kader

Ruud (l) en Willem in het Big Brother-huis. Ruud (l) en Willem in het Big Brother-huis.

Spijt van Big Brother 1? Oud-deelnemers vertellen

Willem en Ruud waren deelnemers van Big Brother 1, dat een ongeëvenaard succes werd. Ze vertelden 20 jaar na dato aan RTL Nieuws of ze spijt hebben gehad van hun deelname:

Ruud: "Nee joh. Het was een geweldige ervaring. En ik heb er veel van geleerd. Het heeft ook duidelijkheid gebracht in mijn leven. Het is heel goed geweest. En het was natuurlijk een avontuur."

Willem: "Spijt is als een koe in de kont kijken, daar schiet je niets mee op. Big Brother kwam op het juiste moment op mijn pad. Als ik niet in scheiding had gelegen, had ik het nooit gedaan. Ik heb er leuke ervaringen en leuke dingen aan overgehouden. Ik heb nog weleens sporadisch contact met oud-kandidaten. Bijvoorbeeld met Ruud en Sabine. Dan halen we herinneringen op. Mooi man."

Lees hier hoe het 20 jaar na het avontuur met Willem en Ruud gaat

Römer vertelt dat het idee voor Big Brother in 1997 ontstond tijdens een brainstorm. "Natuurlijk hadden we nooit gedacht dat zo'n enorm succes zou worden. Alleen John de Mol zag het aankomen. Hij zei dat Big Brother voor Endemol zou worden als Mickey Mouse voor Disney."

De Mol verkocht het format aan tientallen landen (de laatste twaalf maanden zelfs nog aan vijf nieuwe landen) en nog altijd wordt het programma massaal bekeken.

Kijker is betrokken

De kracht van het programma? Römer: "Er is geen script, je weet nooit wat er gaat gebeuren. Als je twaalf mensen bij elkaar stopt, komen er altijd emotionele hoogtepunten. Het is een ingedikte versie van de werkelijkheid, een spiegel van de samenleving. Je leert de karakters kennen waardoor je als kijker steeds meer betrokken raakt.

In Nederland stopte Big Brother na een paar seizoenen omdat het steeds minder populair werd. Er kwamen elke keer nieuwe regeltjes en bedenksels bij en er werd meer en meer afgeweken van het oorspronkelijke concept, verklaart Römer de daling van de kijkcijfers. "In landen waar Big Brother nog steeds succesvol is, bleven ze zoveel mogelijk bij het origineel", de lessen lerend van de Nederlandse pioniers.

Of de makers van de nieuwe Big Brother in Nederland ook weer teruggaan naar het oorspronkelijke concept, is nog onduidelijk. RTL-baas Peter van der Vorst zegt dat er nog hard aan gesleuteld wordt. Big Brother-bedenker Römer gaat geen advies geven. "Ik zou wel gek zijn. Het komt bij RTL en ik ben SBS-baas", zegt hij lachend. "Daarbij ben ik er helemaal uit. De beeldtaal is veranderd, er zijn allerlei innovaties. Het programma is 20 jaar geëvolueerd."

Nieuwe Big Brother-huis met 14 bewoners

De nieuwe reeks Big Brother gaat van start in januari en is dagelijks te volgen op RTL5. De 24/7-livestream wordt uitgezonden op Videoland.

Het Big Brother-huis staat in Nederland en aan de serie doen zeven Nederlanders en zeven Belgen mee. De presentatoren zijn Geraldine Kemper en de Vlaamse dj Peter Van de Veire.

Deelnemer Ruud van Big Brother 1 gelooft niet in een nieuw succes: "Ik denk dat Nederland er klaar mee is. Persoonlijk ben ik er in elk geval klaar mee."

Volgens Ruud zijn alle deelnemers die na de eerste serie in het huis kwamen ingesteld op veel kijkers en gedragen zij zich daarnaar door zichzelf te profileren. "Wij waren de eerste. Toen was het een enorme hype. We wisten niet wat er buiten gaande was. Pas toen we eruit gingen, werd dat duidelijk", zegt de man die beroemd werd door zijn uitspraak 'lekker knuffelen'.

Big Brother-bedenker Paul Römer Big Brother-bedenker Paul Römer

Dat beaamt Römer: "Ik kan me nog herinneren dat de deelnemers rond kerst op de bank zaten en tegen elkaar zeiden dat 'er geen hond naar het programma keek'. Ze wisten van niks. In deze tijd van tiktokkers, youtubers en Instagram-influencers is dat anders. Mensen weten precies wat ze gaan doen, als ze zo'n huis ingaan."

Of het een succes wordt, durft Römer niet te voorspellen. Maar kijken gaat hij zeker. Met trots. Want het blijft altijd zíjn programma. "En tot mijn dood zal ik er trots op zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore