Bekende inwoners

Urkse predikant Henk voert campagne tegen corona: 'Alleen onder de zegen van God lukt dit'

17 november 2020 18:52 Aangepast: 17 november 2020 20:09
Beeld uit de coronacampagne van Urk Beeld © Gemeente Urk

"Zodat we weer samen naar de kerk kunnen!" Dat is de tekst op een foto van predikant Henk Polinder. Samen met vijf andere bekende inwoners van Urk moet hij het tij keren en helpen een eind te maken aan de coronabrandhaard die er is ontstaan in het dorp. "Alleen onder de zegen van God krijgen we corona onder controle."

Een paar maanden geleden had Urk nog geen enkele coronabesmetting. Tot verbazing van de inwoners, vertelt Nico Schipper van de gemeente Urk. "Inwoners waren trots. Iedereen zei: heel Nederland moet aan de vette vis, want het gaat goed."

Maar inmiddels is de gemeente een van de coronabrandhaarden in Nederland. Met 889 positieve testen per 100.000 inwoners staat Urk bovenaan het lijstje gemeenten waar de situatie zeer ernstig is. In de afgelopen 7 dagen zijn 187 nieuwe gevallen gemeld. Vorige week waren dat er nog 124 en twee maanden geleden zelfs maar 1. 

Campagnebeeld. Campagnebeeld.

En de vraag is nog steeds: hoe kan het dat het aantal besmettingen zó explosief steeg? "Misschien komt het doordat Urk een sociale gemeenschap is", zegt Schipper. "Families zijn veel bij elkaar. Dat is iets wat mensen niet van het ene op het andere moment achterwege laten. Daar is veel winst te boeken."

Dat denkt ook de Urkse huisarts Wilco Bloed. "Men is bereid het risico van besmetting te nemen. Er is ook te weinig afschrikeffect, want je ziet hier geen ernstige gevallen en overlijdens."

Stilte voor de storm

Bloed gooit de toename daarnaast op achterlopende cijfers. "Urkers zijn een reislustig volkje. Er zijn er zat naar Zuid-Frankrijk gegaan. Misschien was het toch stilte voor de storm."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Landelijke daling, maar stijging in 100 gemeenten: check hoe het bij jou gaat

Maar een harde verklaring is er niet, vertelt Schipper. "We zien wel dat een Urker niet zo makkelijk te bewegen is om een mondkapje te dragen. Er moet echt een aanleiding voor zijn. En die was er niet want mensen zagen niks van corona in hun omgeving."

De stoere visser

Bovendien hebben Urkers de mentaliteit van de stoere visser, zegt hij. "Ons overkomt zoiets niet, dus misschien gaat de tweede golf wel aan Urk voorbij."

Maar zoiets overkomt Urk dus wel. "Nu pas hebben mensen het gevoel dat er iets aan de hand is. De berichtgeving landelijk is: het aantal besmettingen vlakt af. Wij moeten tegengesteld communiceren. Zo'n campagne helpt dan."

Campagnebeeld. Campagnebeeld.

Predikant Henk Polinder is één van de bekende Urkers die werden gevraagd zijn stem te laten horen. "Ik doe mee vanwege de verantwoordelijkheid die we dragen voor elkaar als het gaat om gezondheid. We moeten er samen de schouders onder zetten om het virus terug te dringen en versoepelingen te krijgen."

De kerk heeft een belangrijke rol in Urk, vertelt hij. "Vanuit die gedachte hebben ze mij gevraagd. Misschien kan ik mensen door de plaats die ik heb, helpen inzicht te krijgen in hoe we ons moeten gedragen."

Schouders eronder

Hij denkt dat dat niet alleen in Urk nodig is, maar overal. "De coronatijd duurt al best lang. Het blijkt elke keer weer nodig om mensen aan te sporen zich aan de basisregels te houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Deze week opnieuw minder besmettingen, maar daling gaat minder hard

Henk ziet uit naar de zondag dat de hele gemeente weer kan samenkomen in de kerk, zegt hij. "Om God te loven." Dat is één van de redenen voor hem om mee te doen. "Het is belangrijk de regels te volgen, met masker en afstand."

Ja, dat is wel strijdig met de behoefte van de mens om dicht bij elkaar te zijn, geeft hij toe. "Ook als predikant wil ik dicht bij mensen zijn. Je zoekt andere mogelijkheden, maar laten we proberen elkaar te helpen. Wel met een belangrijke toevoeging wat mij betreft: alleen onder de zegen van God krijgen we corona onder controle."

Campagnebeeld. Campagnebeeld.

Of de campagne nu echt gaat helpen, betwijfelt huisarts Bloed. "Een gedragspatroon is niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Maar alle beetjes helpen."

Wat wel helpt: vette vis eten. "Dat vette vis beschermt tegen het besmet raken, dat is niet meer te verdedigen. Maar het helpt wel bij een milder ziekteverloop. Het zorgt voor een beter immuunsysteem. Wij hebben ontzettend weinig ziekenhuisopnames. Dat kan natuurlijk nog komen, maar tot nu toe niet."

Zijn advies is dan ook: "Blijf vooral vette vis eten, dan komen we Covid makkelijk te boven, zolang er geen vaccin is."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore