Giftige stof

'Borstvoedingsthee' met venkel en anijs nu helemaal afgeraden

17 november 2020 16:16 Aangepast: 17 november 2020 16:31
Archieffoto: Nederlandse vrouw geeft borstvoeding. Beeld © ANP

Vrouwen die een kind verwachten of de borst geven, moeten geen borstvoedingsthee met venkel of anijs drinken. Zo'n theemix bevat vaak venkel en/of anijs, en daar zit estragol in. Die stof kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Er was al een advies aan zwangere vrouwen om maximaal twee koppen venkel- en anijsthee per dag te drinken en aan vrouwen die borstvoeding geven om het helemaal niet te nemen. Nu blijkt dus dat ook vrouwen die in verwachting zijn, het beter helemaal niet kunnen drinken.

Risico's niet uitgesloten

Via de moeder kan een baby deze op een bepaalde manier giftige stof ook binnenkrijgen en risico's voor het kindje kunnen niet worden uitgesloten. Daarom wordt het gebruik van de thee uit voorzorg afgeraden.

Dat meldt de beroepsorganisatie van en voor verloskundigen KNOV op basis van een bericht van het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO). De borstvoedingstheemix is te koop in (web)winkels en zou de melkafscheiding ondersteunen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te veel nadruk op borstvoeding na geboorte baby: 'Mijn zoontje raakte ondervoed'

Uit eerder onderzoek is gebleken dat thee met estragol mogelijk kankerverwekkend is. Volgens het Voedingscentrum mogen de kruiden waarin de stof voorkomt in de Europese Unie aan levensmiddelen worden toegevoegd. Daar zit wel een maximum aan.

Darmkrampjes

Het Voedingscentrum raadde gebruik voor aanstaande moeders of vrouwen die borstvoeding geven al af. Vooral jonge baby's krijgen snel meer van de stof binnen dan goed voor ze is. Het Voedingscentrum zegt ook dat baby's geen venkel- of anijsthee moeten drinken, bijvoorbeeld bij darmkrampjes.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore