Ga naar de inhoud
Moeilijker reserveren

Sportscholen dicht, dus Belgen en Duitsers komen naar ons: 'Opeens bomvol'

Beeld ter illustratie: een man werkt zich in een Amsterdamse sportschool in het zweet. Beeld © ANP

Als je niet in je eigen land naar de sportschool mag, dan ga je toch even de grens over naar Nederland? Sinds enkele weken is er in grensgebieden een toestroom van Belgische en Duitse sportfanaten nu de sportscholen in hun eigen land op slot zitten. "Er komen dagelijks nieuwe Duitsers bij."

Op maandag 2 november werden de maatregelen in Duitsland aangescherpt, waaronder het sluiten van sportscholen. "En nu komen ze bij onze sportschool aanbellen", zegt Maurice (49) uit het Limburgse grensdorp Bocholtz tegen RTL Nieuws. Hij heeft een abonnement bij de sportschool in Kerkrade, waar hij merkt dat er een toestroom is van Duitse leden.

Sinds de heropening op 1 juli van dit jaar werken veel sportscholen met een reserveringssysteem, omdat er maar een bepaald aantal mensen in het gebouw mag zijn. Maar nu komen volgens Maurice ook veel Duitsers zich in die strijd mengen.

Burgemeesters:
Lees ook:
Burgemeesters: ga niet in Duitsland uit eten

"Daardoor wordt het moeilijker om te reserveren. Een paar weken geleden kon dat nog een uur van tevoren, nu is dat onmogelijk. En ook bij sportscholen in de buurt is het lastig om te reserveren door de drukte."

Ook Belgische sporters zoeken de sportscholen in Nederland op. Basic-Fit, dat in Nederland zo'n 214 sportscholen bezit, heeft ook vestigingen in België, Frankrijk en Spanje. Met een abonnement kun je ook in andere landen terecht.

Belgische kentekens

"Toen ik wilde reserveren, zat het opeens bomvol", zegt Zoë (21) over haar sportschool in Tilburg, waar de parkeerplaats volgens haar vol staat met auto's met Belgische kentekens. "Tilburg ligt natuurlijk dicht bij de grens. Ze worden in ieder geval niet tegengehouden."

In mei waren de rollen omgedraaid

01:53
Begin mei was Joop er met zijn sportschool klaar voor, maar mocht hij niet open. Dat terwijl even verderop in Duitsland alles nog wel mogelijk was.

Zoë snapt de actie van de zuiderburen wel. "Voor de Belgen is dit de ideale oplossing, maar voor ons is dit heel vervelend. Ik heb al vier weken niet kunnen reserveren. Alleen op tijden als 23.00 uur en midden in de nacht, dat ga ik niet doen."

Hoteladres

Basic Fit heeft aangekondigd Belgische leden te weigeren, meldt Omroep Brabant. Echter zouden de Belgen ook daar onderuit weten te komen.

Volgens een sporter die de regionale omroep sprak in Breda wisselen de Belgen onderling tips uit hoe ze toch binnenkomen in de sportschool in Nederland. "Dan bevriezen ze hun abonnement in België, en vragen hier een nieuwe aan op het adres van een hotel ofzo. Niemand die dat controleert en zo kunnen ze toch blijven komen."

Ontmoedigen

Wat valt er tegen te doen? De Veiligheidsregio Zuid-Limburg benadrukt dat sportschoolbezoeken vallen onder niet-noodzakelijk reizen. "En we ontmoedigen de Belgen en Duitsers dan ook om niet-noodzakelijke reizen te maken."

Nederland
Lees ook:
Nederland kwam lockdown beter door dan België

Aan de grens wordt dit duidelijk gemaakt met waarschuwingen. "Zoals borden met teksten als: kom de grens niet over voor niet-noodzakelijke reizen", zegt een woordvoerder.

De Veiligheidsregio zegt niet in gesprek te zijn met de sportscholen over de toestroom. "Dat is aan de gemeentes waar de sportscholen gevestigd zijn."

Geen
Lees ook:
Geen zin in de sportschool? Deze oefeningen doe je gewoon thuis