Verband nog onduidelijk

Poederbrieven bezorgd in Best, Amsterdam en Rotterdam, politie doet onderzoek

17 november 2020 11:52 Aangepast: 17 november 2020 13:22
Politieonderzoek bij DPG Media in Best. Beeld © SQ Vision

Na poederbrieven bij filialen van DPG Media in het Brabantse Best en het INIT-gebouw in Amsterdam, is er vanmorgen ook een brief met poeder bezorgd bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. De politie doet daar nu nog onderzoek.

"Het gaat om een brief met een onbekende stof", zegt een woordvoerder van de politie in Rotterdam. Ook de brandweer is ter plaatse. Volgens lokale media zou de brief door medewerkers van het ziekenhuis zijn opengemaakt en twee mensen zouden met het poeder in aanraking zijn geweest. De politiewoordvoerder kan dat niet bevestigen.

Het ziekenhuis aan de Montessoriweg is niet het enige adres waar vandaag een poederbrief is bezorgd. Ook een drukkerij van DPG Media in het Brabantse Best en een DPG-filiaal in het INIT-gebouw in Amsterdam ontvingen een brief met poeder. DPG Media is een Belgisch-Nederlandse mediagroep waarbij onder meer het AD, Het Parool, de Volkskrant, Trouw en een groot aantal regionale kranten zijn aangesloten. Wie de poederbrieven heeft verstuurd en of er een verband is tussen de drie zaken, is niet bekend.

Niet schadelijk

De verdachte brief in Best kwam rond 09.00 uur binnen. Twee uur later werd het sein weer op groen gezet. Volgens de politie heeft het bedrijf al die tijd gewoon kunnen doordraaien, de productie werd niet stopgezet.

De politie onderzoekt wie de brief in Best heeft gestuurd. Om wat voor stof het gaat in de brief, wil de politie niet zeggen, maar de stof is 'in de aangetroffen hoeveelheid niet schadelijk'. De woordvoerder van de politie weet niet of het gaat om een bewuste actie. "Dat gaan we onderzoeken", zei hij. "Als dat zo is, hoop ik dat we hem snel te pakken krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Familie oud-staatssecretaris van Asielzaken kan huis niet uit om poederbrief

Amsterdam

Ook de brief die werd bezorgd bij het INIT-gebouw, een bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam waar de redacties van onder meer Het Parool, Trouw en de Volkskrant zitten, bleek geen schadelijke stof te bevatten.

Volgens de Amsterdamse politie is een medewerker van de postkamer tijdelijk geïsoleerd na de vondst, totdat duidelijk werd dat er geen gevaar was. De brief werd rond 09.30 uur gevonden. De politiewoordvoerder laat RTL Nieuws weten vanwege het onderzoek niet te kunnen zeggen wat er in de brief zat. "Uiteraard is er contact met de andere eenheden over hun brieven, want dit is wel heel erg toevallig", zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore