Ontsmetten

Tientallen bedrijven in de fout met desinfectiemiddelen

18 november 2020 06:17
Archieffoto Beeld © ANP

De inspectiediensten ILT en NVWA hebben het afgelopen half jaar tientallen aanbieders van desinfectiemiddelen op de vingers getikt. Hun producten voldeden niet aan de regels. Zo was het percentage alcohol soms te laag, klopte het etiket niet of werden flesjes niet veilig gevuld. Dat blijkt uit gegevens die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

De inspecties hebben 82 waarschuwingen uitgedeeld. Eén bedrijf kreeg een last onder dwangsom opgelegd omdat het een verboden chloorstof had opgenomen in de handgel. Het product is van de markt gehaald. 

Wildgroei aan aanbieders

Na de uitbraak van het coronavirus ontstond een wildgroei aan producenten en aanbieders van desinfectiemiddelen, waaronder handgels en ontsmettingsmiddelen voor huishouden en kantoren.

Door de grote vraag naar desinfectiemiddelen besloot het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een tijdelijke vrijstelling in te voeren, waarmee het voor bedrijven makkelijker werd om desinfectiemiddelen op de markt te brengen. Normaal gesproken moeten deze producten eerst worden toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Volgens de ILT sprongen bedrijven in het gat dat door de grote vraag was ontstaan. Zo begonnen onder meer een ijsfabriek en bierbrouwers met de productie van desinfectiegels. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tafelgasten reageren geschokt nadat Beau desinfectiemiddel drinkt

Gestopt

Van de 70 inspecties die de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) uitvoerde, was bij 12 inspecties alles op orde. Van de onderzochte bedrijven besloten 25 aanbieders direct te stoppen met de verkoop van desinfectiemiddelen. 

De NVWA voerde 122 inspecties uit bij bedrijven die handelden in desinfectiemiddelen. Daarnaast werd gekeken hoe cosmetische producten als desinfectiemiddel werden aangeprezen. Die onderzoeken leidden ertoe dat 1.000 advertenties offline zijn gehaald omdat ze niet voldeden aan de regels. 

Vernevelingspoortjes

Twee supermarkten moesten van de ILT hun desinfectiepoorten weghalen. Zulke poortjes worden gebruikt om mensen via verneveling te ontsmette. Dat is in Nederland verboden en in de verneveling zaten stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore