Na je dood je lichaam niet begraven of cremeren, maar oplossen in een chemisch goedje. Het mag binnenkort, maar willen mensen eraan? De 35-jarige Fabian in ieder geval wel. "Alle alternatieve vormen die worden bedacht om van mijn lichaam af te komen, vind ik prima."
Begraven, cremeren, het zeemansgraf of je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Je moet er misschien nog niet aan denken, maar toch is het goed om te weten dat je momenteel deze keuzes hebt. En daar komt een vijfde keuze bij. Resomeren: het laten verdwijnen van het lichaam in een waterige oplossing van het chemische goedje kaliumhydroxide.
Resomeren gebeurt al bij dieren, maar voor voor de mens is het in Nederland nog verboden. In Canada en sommige staten in Amerika kan het al wel langer. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft nu bekendgemaakt de wet te willen wijzigen, zodat het straks wél mag. Misschien al vanaf volgend jaar.
Geen fluit
Fabian Blomsma (35) ziet het wel zitten. "Er zijn volgens mij heel veel mensen die - net als ik - het geen fluit uit maakt wat er na hun dood met hun lichaam gebeurt. Als anderen er maar het minste last van hebben", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Laat het dan maar het minst milieubelastend zijn."
Volgens de Gezondheidsraad is deze nieuwe methode 'veilig, waardig en duurzaam'.
Resomeren: zo gaat dat
De overledene wordt - zonder kist, slechts gewikkeld in een doek - in een soort capsule gelegd. Met behulp van kaliumhydroxide (dat bijvoorbeeld ook in gootsteenontstopper zit), hitte en druk lossen alle weke delen op. De afvalstoffen verdwijnen in water, dat weer aan de waterzuiveringsinstallaties wordt aangeboden. Alleen de botten blijven over, maar die zijn na de behandeling zo poreus, dat je ze eenvoudig kunt vermalen tot poeder.
Niet-oplosbare bestanddelen, zoals protheses van titanium, gouden tandvullingen en pacemakers, kunnen eenvoudig eruit gehaald worden. De kalksubstantie die overblijft kan net als de as na een crematie worden verstrooid of bewaard in een urn of sieraad.
Directeur Sabrina Franken van Yarden wil al sinds 2013 dat mensen de mogelijkheid krijgen om te kiezen voor resomeren. "Die keuzevrijheid vind ik zo belangrijk", vertelt ze tegen RTL Nieuws. "Ik denk dat heel veel mensen voor resomeren gaan kiezen in plaats van cremeren."
Duurzaam
Franken somt de voordelen van resomeren op. Het is vooral duurzamer. "Uit onderzoeken blijkt dat de milieubelasting 35 procent lager is dan bij cremeren. Je gebruikt bijvoorbeeld veel minder elektriciteit en gas en er wordt geen rook en kwik uitgestoten. En begraven is zelfs nog minder duurzaam dan cremeren."
Maar wat gebeurt er eigenlijk met het chemische goedje? "De vloeistof wordt ph-neutraal gemaakt, uit onderzoeken blijkt dat er geen dna-resten in achterblijven. Daarna worden ze aangeboden aan waterzuiveringsinstallaties om verder verwerkt te worden."
Ook is er de mogelijkheid om de overgebleven vloeistof te gebruiken voor bemesting van akkers, productiebossen of herinneringsplaatsen, zo staat in het advies van de Gezondheidsraad. "Afhankelijk van de wensen van de nabestaanden en de beschikbare faciliteiten bij de uitvaartondernemer, zou een deel van het resulterende product aan nabestaanden kunnen worden meegegeven."
Vieze geur
Het proces van resomeren duurt wel wat langer: afhankelijk van de grootte van het lichaam is dat tussen de 2,5 en 3 uur. Bij cremeren is dat ongeveer 90 minuten.
Verder blijkt volgens de Gezondheidsraad dat er in de werkruimtes rond de installatie 'een onprettige geur kan hangen'. Dat is wel een nadeel. "Maar technische maatregelen, bijvoorbeeld toepassing van een geurfilter, zouden uitkomst kunnen bieden", stelt de Raad.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
Al met al ziet Fabian Blomsma vooral de voordelen. "Ik zie mijn lichaam als iets dat ik nodig heb zolang ik leef. Als ik dood ga, kunnen ze me leegplukken. Hoe de rest van mij verdwijnt, maakt mij niet uit."
Bewustwording
Lang niet alle mensen van zijn leeftijd zijn bezig hierover na te denken, constateert hij. "Toen ik eerder hierover las, dacht ik: oh ja, zo heb ik er nooit over nagedacht. Veel mensen worden gecremeerd, terwijl ze er nooit bij stil hebben gestaan dat het ook anders kan. Als mens hebben we onze impact op maatschappij als milieu. Je eet, je verplaatst, al dat soort dingen. Als het gevoelsmatig voor jou om het even is wat er na je dood met je gebeurt, kies dan het meest duurzame."
Hoe Fabian er over denkt, weet zijn vrouw ook. "Zij staat er net zo praktisch in als ik, dat maakt het makkelijker. De emotie is natuurlijk anders als ik morgen onder een bus kom, dus dan vind ik eigenlijk ook dat de nabestaanden mogen kiezen. En ik heb ook een zoontje, straks denkt hij er misschien anders over. Dat vind ik dan wel belangrijker. Maar voor mij persoonlijk maakt het niets uit."
Een doodskist die leeft: 'Wil je een spar of appelboom worden?'
Een doodskist die leeft: 'Wil je een spar of appelboom worden?'
Wat verder nog een belangrijke rol kan spelen bij de keuze voor resomeren, is geld. "De kosten zijn lager dan bij een crematie installatie", zegt Yarden-directeur Franken daarover. "En de ruimte die nodig is, is kleiner. De kosten die wij maken worden doorberekend naar de prijs voor nabestaanden, dus ik verwacht dat we het goedkoper kunnen aanbieden dan cremeren."
Natuurelement water
Franken verwacht dat veel mensen in de toekomst voor resomeren gaan kiezen. Dat bleek al uit een onderzoek dat Yarden liet doen. "Ondanks dat resomeren niet zo bekend is, zou toch één op de vijf Nederlanders ervoor kiezen. Dat vinden wij ongelooflijk hoog, juist omdat het nog onbekend is."
Begraven heeft met aarde te maken, cremeren met vuur. En daar komt met resomeren volgens Yarden-directeur Sabrina Franken een natuurelement bij: water. "We worden natuurlijk in water geboren, in vruchtwater, en zo gaan we dan ook weer. Het klinkt wat zweverig, maar is wel waar."
