Laatste hoop

Daar zijn de boeren weer, wat willen ze (van de koning)?

17 november 2020 09:44 Aangepast: 17 november 2020 13:24
De emoties lopen hoog op vanochtend in Den Haag Beeld © ANP

Boeren zijn vandaag weer de boer op naar Den Haag om te protesteren. Wat willen ze? En waarom staan ze nu op de stoep bij de koning?

Volgens boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn enkele tientallen boeren met hun trekkers in Den Haag waar ze vanochtend in defilé langs Paleis Ten Bosch trekken. Ze hebben daarvoor naar eigen zeggen toestemming.

Vorig jaar rond deze tijd waren er ook grote demonstraties, waarbij de boeren onder meer snelwegen blokkeerden.

1. Waar zijn de acties ook alweer mee begonnen?

De boeren vroegen vorig jaar aandacht voor hun positie in de maatschappij, de 'continu wijzigende regelgeving en het algemeen gebrek aan begrip en respect voor het boerenwerk'.

Directe aanleiding was de stikstofcrisis en de maatregelen die het kabinet wilde nemen, die ten goede zouden komen aan het milieu maar waarvan de boeren vonden dat vooral zij de dupe zouden worden. Uitspraken van politici over het halveren van de veestapel zetten kwaad bloed. Ook een aanpassing van de samenstelling van het veevoer kon op weinig bijval rekenen. Dat draaide het kabinet na nader onderzoek overigens terug.

De protestacties werden georganiseerd door Agractie en Farmers Defence Force en haar regionale afdelingen ondersteunden de actie, al keerden ze zich wel af van geweld en vernielingen zoals in Groningen.

Aanvankelijk was de Nederlandse bevolking de boerenprotesten overwegend gunstig gestemd. In oktober 2019 steunde ongeveer 66 procent van de bevolking de protesten. In februari van dit jaar was dit aandeel gedaald tot 52 procent.  

2. Willen de boeren nog steeds hetzelfde?

De actie van nu heeft de naam Code Oranje gekregen en is georganiseerd door Farmers Defence Force. Het gaat nog altijd grotendeels om de stikstofplannen van het kabinet. Landbouwminister Carola Schouten wil dat haar stikstofplannen voor de kerstvakantie door de Tweede Kamer zijn behandeld, tot ongenoegen van de protesterende boeren.

Ze zijn het onder meer niet eens met de oplossingen waar het kabinet mee kwam, zoals het opkopen van boerenbedrijven zodat er minder vee is, en dus ook minder uitstoot. Er zijn wel boeren te porren voor deze zogenoemde warme sanering, maar niet iedereen is het eens met de manier waarop het gaat. De boeren willen de mogelijkheid krijgen om ergens anders een nieuw bedrijf te beginnen als hun boerderij is opgekocht, maar die krijgen ze nu niet, vinden ze.

3. Wat is de aanleiding om nu te betogen?

Een andere belangrijke reden voor het protest van vandaag is de nieuwe Omgevingswet die eigenlijk allang in had moeten gaan en waar de Tweede Kamer binnenkort over stemt. Door de complexiteit is de invoering een paar keer uitgesteld door het kabinet. In de nieuwe Omgevingswet worden tientallen wetten en honderden regels over de inrichting van het landschap gebundeld. Ook de nieuwe stikstofregels zijn in deze wet opgenomen.

Volgens de protesterende boeren vallen alle gevolgen van de invoering van deze wet negatief uit voor de boeren. Ze vinden dat hen zoveel beperkingen wordt opgelegd, dat het hen onmogelijk maakt om een boerderij te runnen.

Zo zouden meer gebieden worden aangewezen als natuurgebied en de ruimte voor de boeren verder worden ingeperkt. Verder vreest Farmers Defence Force dat de wet ervoor zorgt dat bepaalde vergunningen voor boeren worden ingetrokken. Dat laatste wordt overigens tegengesproken door de overheid en de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Die zeggen dat de bestaande vergunningen gewoon behouden blijven als de Omgevingswet ingaat (naar verwacht in juni 2021).

Al met al zijn de boeren die aangesloten zijn bij Farmer Defence Force van mening dat zij onevenredig veel moeten bloeden voor de milieumaatregelen van het kabinet. 

4. Waarom kloppen de boeren bij de koning aan?

De koning zet zijn handtekening onder de Omgevingswet, zeggen de betogende boeren die ten einde raad te zijn. "Wie kan ons nog behoeden voor de Omgevingswet, die er voor de kerst doorheen gejast moet worden als het aan Rutte III ligt?", schrijft de boerenactieclub. "Het Nederlandse Staatshoofd. Dé ultieme Eindbaas. Zijn handtekening onder de Omgevingswet bezegelt uiteindelijk het lot van álle Nederlandse boeren."

Deze symbolische actie – de koning heeft hierin geen invloed – moet Haagse politici ertoe zetten om de boeren tegemoet te komen. "Wij leveren de noodkreet persoonlijk af bij de koning van Nederland. Nu Rutte III ervoor heeft gekozen de Nederlandse boeren te degraderen tot 'ongewenste elementen in het landschap' is de koning onze laatste en enige hoop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boerenprotest bij Den Haag Centraal afgelopen, trekkers weer op pad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore