Stigma

'Moeite met prestatiesamenleving: één op de zeven jongeren heeft depressieve klachten'

17 november 2020 07:12 Aangepast: 17 november 2020 07:14
Beeld © Getty Images

Paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties: één op de zeven jongeren in Nederland heeft last van depressieve klachten. Eén op de twaalf jongeren zegt dat ze door hun psychische klachten worden beperkt in hun dagelijks leven, blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van twintig gezondheidsfondsen, die aangeven dat zij zich zorgen maken over het gebrek aan aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren en het stigma dat rust op psychische klachten.

Prestatiesamenleving

Volgens hen hebben veel jongeren moeite met de prestatiesamenleving waarin ze opgroeien en de stress die ze door druk op school ervaren. Daarbij komt dat de hulp op het gebied van geestelijke gezondheid voor deze groep onvoldoende is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Toename stress- en burn-outklachten jongeren: 'Ik had zo'n drie paniekaanvallen per week'

Zo zijn de wachtlijsten in de jeugd-ggz veel te lang. "We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan en het probleem groter en groter laten worden. Jongeren mogen hier niet de dupe van worden", zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting.

'Gevaar voor samenleving'

Volgens de onderzoekers vinden veel jongeren het moeilijk om open te zijn over hun mentale gezondheid. "Maar liefst 34 procent van de jongeren denkt vaak onterecht dat mensen met psychische problemen een gevaar zijn voor de samenleving."

Praten over burn-outs: speciale lessen psychische gezondheid op school

Dit soort lessen zou op alle scholen moeten worden gegeven, van basisonderwijs tot universiteit. Wij zijn gaan kijken bij een les om te zien wat de leerlingen ervan vinden.

De gezondheidsorganisaties starten gezamenlijk de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie, om 'psychisch leed een halt toe te roepen en Nederlandse jongeren te helpen om mentaal gezond te zijn'.

Preventieakkoord

De alliantie overhandigt vandaag een manifest aan de Tweede Kamer waarin ze de politiek oproept om tot een 'Preventieakkoord Mentale Gezondheid' te komen.

Het onderzoek van het Amsterdam UMC is uitgevoerd onder ruim 2100 jongeren uit verschillende groepen, in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar.

Floor kreeg op haar 21ste een burn-out: 'Ik kon gewoon niet meer'

Floor kreeg tijdens haar hbo-studie rechten een burn-out. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat heel veel twintigers en dertigers last hebben van burn-outklachten. Dat is volgens Floor niet zo gek: 'Je moet zo jong al zoveel beslissen voor jouw toekomst.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore