Brief voor koning

Automobilisten gewaarschuwd: boeren richting Den Haag voor protest

17 november 2020 03:05 Aangepast: 17 november 2020 06:03
Boeren vertrokken vannacht vanuit het Drentse Rogat naar Den Haag. Beeld © ANP

Vanuit het hele land zijn boeren gisteravond en vannacht vertrokken richting Den Haag. Zij willen daar vanochtend met trekkers langs Huis ten Bosch rijden en een brief aan de koning aanbieden. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten: pas op voor landbouwvoertuigen op de weg.

De demonstratie is aangekondigd door boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Het is inmiddels al enkele maanden geleden dat de boeren voor het laatst protesteerden tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Voor vandaag staat de protestactie Code Oranje gepland, zegt FDF-woordvoerder Mark van den Oever. 

Groningen tot Limburg

Hoeveel boeren precies onderweg zijn naar Den Haag is niet duidelijk, maar FDF verwacht zeker duizend tractoren uit het hele land in Den Haag. De eerste boeren zijn inmiddels al gearriveerd. Regionale media van Groningen tot Limburg meldden gisteravond dat er vanuit de provincies al 'tientallen boeren' onderweg waren. Ook vanuit Noord-Holland en Noord-Brabant zijn vannacht al boeren vertrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Schouten over boerenprotesten: 'Ik ben niet bang en laat me niet weerhouden'

De protestdag begint om 09.00 uur met een trekkerdefilé langs paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De boeren hopen te voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet.

Huis ten Bosch

De actiegroep heeft naar eigen zeggen toestemming van de gemeente en de politie voor een ritje langs het huis van de koning. De gemeente Den Haag zegt echter dat 'stilstaan of demonstreren' bij Huis ten Bosch niet is toegestaan. Ook wil Den Haag geen 'grote voertuigen die bij demonstraties horen' in het centrum zien.

Rijkswaterstaat meldt op dit moment nog geen files, maar raadt automobilisten wel aan hun rijstijl aan te passen. Er worden landbouwvoertuigen op de wegen verwacht:

Boeren kunnen in Den Haag parkeren op de Benoordenhoutseweg. Die weg is in beide richtingen dicht in verband met de demonstratie, meldt Rijkswaterstaat. Enkele boeren mogen vervolgens een brief aanbieden aan de directeur van het Kabinet van de Koning.

Brancheorganisatie van supermarkten

Na het trekkerdefilé zijn de actievoerders van plan naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in Leidschendam te rijden. Bij die brancheorganisatie van supermarkten willen ze een 'keurmerk' aanbieden.

Het is niet voor het eerst dat de boeren protesteren. Begin juli stonden er bijvoorbeeld ook tientallen boeren bij het Binnenhof in Den Haag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore