Ga naar de inhoud
78-jarige leeftijd

Monique des Bouvrie over overlijden Jan: 'Hij wilde heel graag slapen'

Monique des Bouvrie aan tafel bij Beau. Beeld © RTL

Monique des Bouvrie vertelde gisteravond aan tafel bij Beau over het overlijden van haar echtgenoot, interieurontwerper Jan des Bouvrie. Het afscheid was intensief, maar voor Monique was duidelijk dat Jan echt uit het leven wilde stappen. "Ik moest hem uit liefde laten gaan. Dat is heel moeilijk, maar het was de enige manier."

Interieurontwerper Jan des Bouvrie overleed zes weken geleden op 78-jarige leeftijd. Hoewel hij al een tijdje ziek was, kwam zijn overlijden voor velen als een schok.

'Tijd om te gaan'

Monique zag echter hoe haar echtgenoot klaar was met het leven. Hij kreeg morfine om de pijn te onderdrukken, maar voelde zich ondanks dat erg ziek van binnen. "Ik heb een prachtig leven gehad, ik heb alles gedaan wat ik wilde doen", zei hij tegen haar. "Nu is het tijd om te gaan."

Bekijk het gesprek hier:

Jan des Bouvrie was één van de meeste toonaangevende Nederlandse ontwerpers en heeft de afgelopen decennia een belangrijk stempel gedrukt op de Nederlandse interieurs.

"Ik heb steeds het gevoel dat hij 'op reis' is", vertelt Monique. "Zijn energie hangt nog in het huis. Voordat hij ging zei hij: 'Ik ben er, ik zal er altijd blijven, wees niet verdrietig want jij moet door'."

Ramen en deuren open

Jan nam een week de tijd om afscheid te nemen van vrienden en familie. "Toen was het tijd om hem te laten gaan. Hij kreeg eerst een pijnstiller, vervolgens een slaapmiddel. Binnen vijftien seconden was hij weg."

"Ik heb toen alle ramen en deuren open gezet", herinnert Monique zich. "Symbolisch gezien moet je iemand laten gaan, zodat iemand uit kan vliegen."

Interieurontwerper
Lees ook:
Interieurontwerper Jan des Bouvrie overleden: 'Hij was een icoon'

De interieurontwerper schetste zelfs nog hoe zijn grafkist eruit moest komen te zien. "Hij wilde een witte kist met een heel groot bloemstuk erop van witte en rode rozen."

Grafsteen

Die grafkist kwam er, maar in coronatijd zijn grootschalige begrafenissen niet mogelijk. Dat was best lastig, zegt Monique. "We hebben alles bij het graf gedaan, terwijl de regen met bakken uit de hemel viel."

Op een grafsteen wilde Des Bouvrie het opschrift: 'Hier ligt Jan, die kon er wat van'. Die steen komt er inderdaad, al komt de tekst wel op de achterkant, vertelt Monique. "Hij ging er tot op het laatste moment met heel veel humor mee om."

Jan des Bouvrie op 78-jarige leeftijd overleden

02:02