Ga naar de inhoud
Iconische dieren

Dierenpark Amersfoort wil herdenkingsplek voor doodgeschoten chimpansees

Chimpansee Mike, een van de twee apen die werd doodgeschoten. Beeld © ANP

Dierenpark Amersfoort wil graag een herdenkingsplek inrichten voor Mike en Karibuna, de twee chimpansees die bijna twee weken geleden werden doodgeschoten. Het moet een plek worden waar bezoekers en medewerkers 'stil kunnen staan bij de iconische dieren'. Het gemis van de twee chimpansees is namelijk groot.

Dat vertelt Willem Verdonck, teamleider dierverzorging in het Dierenpark Amersfoort in een video op Facebook. "Wij willen dat iedereen deze gebeurtenissen een plekje kan geven", vertelt hij.

Menselijke fout

Bijna twee weken geleden ontsnapten de chimpansees uit hun verblijf. Dat gebeurde door een menselijke fout bij het sluiten. Omdat de chimpansees 'imponerend' gedrag vertoonden, werden ze doodgeschoten.

De dood van de dieren leidde tot veel woede en verdriet. Honderden mensen tekenden een condoleanceregister voor de dieren. Meerdere dierenrechtenorganisaties noemden het doodschieten van de chimpansees 'wreed en onaanvaardbaar' en eisen een onafhankelijk onderzoek naar wat er is gebeurd.

Dierenverzorger
Lees ook:
Dierenverzorger Amersfoort over doodgeschoten aap: 'Mike was mijn beste vriend'

Ze stellen dat de dierentuin had moeten proberen de chimpansees te kalmeren, afleiden of verdoven. Dierenverzorger Marjo Hoedemaker vertelde eerder aan RTL Nieuws dat hij kapot is van verdriet. Hij begreep de kritiek van mensen, maar zei ook: "Het doet extra zeer als mensen die er geen verstand van hebben zeggen dat het anders had gemoeten."

'Iets verschrikkelijks'

Verdonck zegt dat 'heel veel mensen betrokken zijn geweest' bij wat er is gebeurd. "Dat heeft ons heel veel goed gedaan en alle medewerkers hebben daar heel veel steun uitgehaald", vertelt hij. "Dat helpt ons bij het verwerkingsproces." Want één ding staat vast: "Er is echt iets verschrikkelijks gebeurd."

Waarom moesten de apen dood?

01:54
Het dierenpark sprak van een zwarte dag. Ook voor de bezoekers was het flink schrikken.