Dag en nacht

Appende automobilist vanaf vandaag de klos door slimme camera

16 november 2020 04:06 Aangepast: 16 november 2020 08:44
De slimme camera kan vanaf tweehonderd meter zien of een bestuurder aan het bellen of appen is. Beeld © ANP

Vanaf vandaag lopen automobilisten het risico door een slimme camera beboet te worden als ze een telefoon vasthouden. De foto's worden automatisch naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gestuurd. De boete voor het vasthouden van een telefoon achter het stuur is 240 euro.

Nederland is het eerste land in Europa waar de slimme camera's ingezet worden. De camera's leggen de handen van de bestuurder en het kenteken vast, het gezicht blijft buiten beeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM opent vanaf maandag jacht op appende automobilist met slimme camera

Alleen als het systeem vermoedt dat er een telefoon wordt vastgehouden, gaat de foto naar het CJIB. Daar beoordeelt een boa de overtreding definitief.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zijn de foto's zo duidelijk dat er een boete kan worden opgelegd. De beboete automobilist kan de foto’s eventueel opvragen en beroep aantekenen.

Dag en nacht

De camera's worden al gebruikt in Australië en tijdens tests in Nederland werden al veel overtredingen geconstateerd - op één dag registreerden twee camera's vierhonderd bestuurders met een telefoon in hun hand.

De camera's werken dag en nacht, bij alle weersomstandigheden en zijn gemakkelijk te verplaatsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore