Ga naar de inhoud
Na vier maanden

Bloedbank Sanquin wil dat homo's bloedplasma mogen doneren

Een donatiepunt van bloedbank Sanquin. Beeld © ANP

Bloedbank Sanquin wil dat homo's bloedplasma kunnen gaan doneren. Nu kan dat nog niet. Omdat bloedplasma ook als medicijn wordt gebruikt, gelden er strengere regels dan bij gewone bloeddonatie. Dat moet veranderen, vindt de bloedbank.

Bloedplasma - het vloeibare deel van het bloed waarin onder meer antistoffen zitten – wordt door bloedbank Sanquin verzameld om een coronamedicijn van te maken. Daarom is de bloedbank al maanden op zoek naar duizenden ex-coronapatiënten, om 30.000 kilo bloedplasma in te zamelen.

Donatie

Homoseksuele mannen mogen echter geen bloedplasma doneren. RTL Nieuws sprak eerder dit jaar met Wouter (22), die geen plasma mocht doneren omdat hij 3,5 jaar geleden met een andere man had geslapen.

Wouter
Lees ook:
Wouter mag geen plasma doneren voor corona-onderzoek omdat hij ooit seks had met een man

Homo's kunnen bij Sanquin wel bloed doneren, maar alleen als ze vier maanden geen seks hebben gehad met mannen. Sanquin wil nu dat die regel ook gaat gelden voor plasmadonoren.

Verontwaardiging

Het wekt bij velen verontwaardiging dat homo's geen bloedplasma kunnen doneren, terwijl er een enorme vraag is naar donoren. Homobelangenorganisatie COC vindt ook de vier maanden uitstel bij donatie van bloed niet terecht. Eerder zei de organisatie al dat het wat COC betreft bij bloeddonatie moet gaan over de vraag óf je veilige seks hebt, niet over met wíe je seks hebt.

Dat de weigering van homo's niks te maken heeft met veiligheid, legde bloedbank Sanquin eerder al uit. "Als er volbloed wordt gedoneerd, wordt dat alleen binnen Nederland gebruikt", vertelde een woordvoerder aan RTL Nieuws. "Maar van plasma worden medicijnen gemaakt - ook tegen corona - die in Nederland en in het buitenland worden gebruikt."

Is
Lees ook:
Is er een verband tussen bloedgroep en de kans op ernstige coronaklachten?

Kortom: het plasma gaat de hele wereld over. "Er zijn internationale afspraken over regels waaraan grondstoffen voor medicijnen moeten voldoen. De plasmawereld is conservatiever dan Nederland. Een regel is: als je als man eenmaal seks hebt gehad met een man, mag je geen plasma meer doneren. Daar moeten we ons in Nederland ook aan houden."

'Verschuiving'

Een Sanquin-woordvoerder vertelt nu echter dat er 'een verschuiving in het veld gaande' is. Vandaag praat de bloedbank over het onderwerp met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, COC en patiëntenverenigingen. Volgens Sanquin is over een maand of twee duidelijk wanneer homo's bloedplasma kunnen doneren.

Zo doen bloedbanken onderzoek naar het coronavirus

01:45
Bloedplasma als medicijn voor coronapatiënten? We leggen je uit hoe het werkt.