Verspreiding desinformatie

'Leger verzamelde zonder bevoegdheid data over Nederland'

16 november 2020 00:32 Aangepast: 16 november 2020 11:24
Ter illustratie. Beeld © ANP

Het Nederlandse leger heeft de afgelopen maanden data verzameld over onze samenleving. Defensie verzamelde informatie over bijvoorbeeld Viruswaanzin, de Gele Hesjes en de Andere Krant en wilde zo zicht krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie.

Dat meldt NRC. Volgens de krant heeft defensie weinig bevoegdheden om op Nederlandse bodem op grote schaal data te verzamelen.

Maatschappelijke onrust voorspellen

De krant schrijft dat grote hoeveelheden data over uiteenlopende onderwerpen in een door Defensie gebouwd computersysteem belandden. Zo wilde het leger geautomatiseerd een coronagolf of maatschappelijke onrust voorspellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse defensiewapens via omstreden deal verkocht aan tussenhandelaar

De informatie is verzamelend door het, in maart opgerichte, Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). Niet alleen distributiepunten van de Andere Krant, ook het 'alternatieve' medium Jensen.nl werd in de gaten gehouden. Ook bracht defensie in kaart waar 5G-zendmasten in brand werden gestoken.

Geen bevoegdheden

Defensie mag op eigen grondgebied niet veel, schrijft het NRC. Militairen mogen de politie, een ministerie of inlichtingendiensten wel bijstaan als die erom vragen. Defensiepersoneel handelt dan echter volgens de regels en onder toezicht van die instantie. Het LIMC handelde in dit geval op eigen initiatief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze meiden kozen vrijwillig voor Defensie: 'Kantoorbaan van 40 uur? Mij niet gezien'

Defensie meldt in een reactie aan het NRC dat het de regels niet overtreden heeft. Zo zou het LICM alleen openbare bronnen hebben gebruikt en zijn de analyses alleen voor intern gebruik. Uit onderzoek van de krant blijkt dat echter dat de analyses ook gedeeld zijn met terrorismecoördinator NCTV en de Nationale Politie.

Vertrouwelijke bronnen

Ook zou Defensie volgens de krant gebruik hebben gemaakt van 'semi-gesloten bronnen', informatie van militair personeel in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Daarnaast worden vertrouwelijke bronnen genoemd in de rapporten, zoals een intern registratiesysteem van de politie.

D66-Kamerlid Salima Belhaj wil een Kamerdebat over de zaak en zegt tegen NRC: "Defensie moet geen taken van politie of AIVD op zich nemen".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van scherpschutter tot coronatester: 'Mooi dat ik zo mijn land kan dienen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore